Amerikai robotrakétákat vennének a lengyelek

MISSILE HORIZONTAL WATER SEA This US Navy handout photo released 28 January 2003 shows USS Florida launching a Tomahawk cruise missile during Giant Shadow 14 January 2003 in the waters off the coast of the Bahamas. Giant Shadow is a Naval Sea Systems Comm
A Tomahawk a tengeralattjárók tökéletes támadó fegyvere
Vágólapra másolva!
A lengyel nemzetvédelmi minisztérium Tomahawk rakétákat vásárlását vette fontolóra az Egyesült Államoktól vagy más országtól - közölte Tomasz Siemoniak tárcavezető.
Vágólapra másolva!

Siemoniak a lengyel rádióban azt mondta, hogy Lengyelország 2030-ig legalább három új tengeralattjáróval bővítené haditengerészeti kapacitását, s a Tomahawk rakéták ezek felszerelését képezhetnék. A közbeszerzési eljárás előkészítése során a nemzetvédelmi tárca olyan államoknál érdeklődik, melyek a beszerzendő, új típusú tengeralattjárókhoz korszerű irányítható rakétákat tudnának szállítani. Közlése szerint előreláthatólag még az idén elindítják a közbeszerzési eljárást.

A Tomahawk a tengeralattjárók tökéletes támadó fegyvere Forrás: AFP/U.S. Navy Photo

Az amerikai gyártmányú, több mint ezer kilométer hatótávolságú Tomahawkok hordozására a repülőgépek, a hadihajók és a tengeralattjárók egyaránt alkalmasak.

Nagyvonalú korszerűsítés

A lengyel kormány februárban fogadta el azt a törvénymódosítási javaslatot, mely szerint Lengyelország a jövő évtől a GDP)legalább két százalékára növeli védelmi kiadásait. Ezzel kapcsolatban Siemoniak akkor bejelentette: a nemzetközi helyzetre való tekintettel jövőre a hadsereget korszerűsítő programra az eddig tervezettnél 800 millió zlotyval (mintegy 58,8 milliárd forinttal) többet szánnak. A lengyel hadsereg 2013 és 2022 között megvalósítandó modernizációs programja több mint 90 milliárd zlotys (6,6 billió forint) költségvetéssel számol.