Százával fogják el a varázslókat Tanzániában

Dr Life, 
Kiközösítés és halál vár az albínókra, Afrika, Tanzánia, Mpili Ngondo
Vágólapra másolva!
Több, mint kétszáz, magát varázslónak nevező személyt tartóztattak le a tanzániai hatóságok annak a január közepe óta tartó akciónak a keretében, amelynek célja véget vetni az albínó emberek elleni gyilkosságoknak.
Vágólapra másolva!

Összesen 225, illegálisan tevékenykedő "gyógyítót" és "jóst" tartóztattak le, s közülük 97 ügyében már ítéletet is hoztak - közölte Advera Bulimba rendőrségi szóvivő.

Vagyonokat fizetnek albínó testrészekért

A fekete mágia hívei a pigmenthiányos emberek különböző testrészeinek és szerveinek varázserőt tulajdonítanak. Az albínókat rituálisan megcsonkítják vagy meggyilkolják, majd testrészeiket darabonként átszámítva 500 euróért (mintegy 150 ezer forintért) árulják a "varázslóknak", akik azokból varázsfőzetet készítenek. Egy egész holttestért akár 65 ezer eurónak (közel 20 millió forintnak) megfelelő összeget is elkérhetnek.

A gyerekek sincsenek biztonságban

Kiközösítés, üldözés és halál vár az albínókra, Afrika, Tanzánia, Mpili Ngondo Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A kegyetlenségek elkövetői az áldozatok korára sincsenek tekintettel. Decemberben egy négyéves lánygyermeket raboltak el ismeretlenek, azóta sem került elő. Februárban egy 18 hónapos gyermeket úgy találtak meg, hogy kezeit és lábait már amputálták. Március elején fegyveresek otthonában támadtak rá egy hatéves fiúra és levágták a kezét.

Több tízezer albínó él Tanzániában

Jakaya Kiwete elnök február végén közölte: véget akar vetni az országára szégyent hozó gyakorlatnak.
A kelet-afrikai országban 33 ezer körül van az albínók száma, s közülük 2000 óta legalább 75-en estek gyilkosság áldozatául. Az elnökválasztás még több gyilkosságot hozhat

Az ENSZ elítélte az albínók elleni támadásokat. A világszervezet szakértői attól tartanak, hogy az októberi elnökválasztás közeledtével megnövekszik majd az albínók elleni támadások száma, mivel a jelöltek szokása, hogy a győzelem érdekében varázslóhoz fordulnak.