Lemond a román pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását Darius Valcov román pénzügyminiszter, akit a román korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés elfogadásával gyanúsít, közölte Victor Ponta román miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Victor Ponta azt követően jelentette be a miniszter lemondását, hogy vasárnap késő délután Klaus Iohannis államelnök felszólította őt, váltsa le a korrupcióval gyanúsított minisztert.

A Romania hírtelevízió értesülése szerint Ponta elfogadta a lemondást. Közölte ugyanakkor, hogy Valcov előbb befejezheti az adótörvény folyamatban levő módosítását, és ezt követően javasol új minisztert.

Valcovot pénteken este hallgatta ki az ügyészség, és azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól.

Két évet kapott a volt közlekedési miniszter

Korrupcióért jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte februárban a román legfelső bíróság Miron Mitrea volt közlekedési minisztert, a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt egyik meghatározó politikusát.

Mitreát csaknem egymillió lej (kb.70 millió forint) értékű megvesztegetés elfogadásában találták bűnösnek. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a volt minisztert Irina Jianu, a tárca alárendeltségében működő építkezési szakhatóság korábbi vezetője vesztegette meg, aki ingyen újíttatta fel a miniszter édesanyjának házát, így hálálva meg kinevezését és a tisztségben tartását.

Miron Mitrea 2000-től 2004-ig, a Nastase-kormányban vezette a közlekedési, közműépítési és lakásügyi tárcát.