Még mindig Putyint keresi a világ

Az orosz elnöki sajtószolgálat fotója Putyin és Lebegyev októberi találkozójáról
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin immár kerek tizedik napja nem jelent meg „élőben" a nagyközönség előtt. A sajtót egy rövidesen várható rendkívüli bejelentésre figyelmeztette a Kreml.
Vágólapra másolva!

Az orosz államfő rejtélyes távolléte még mindig az egyik legintenzívebben tárgyalt orosz téma. Igaz, hogy az oroszországi központi televíziós csatornák pénteki híradóiban végre épen és egészségesen tűnt fel ismét a Kreml első embere, ám egyre bizonyosabbnak látszik, hogy egy korábban felvett anyagot használtak a hírszerkesztők.

Az orosz elnöki sajtószolgálat fotója Putyin és Lebegyev októberi találkozójáról Forrás: Origo

Tavaly októberben ugyanígy találkoztak

A múlt év októberében ugyanis már sor került egy hasonló találkozóra Vlagyimir Putyin és az orosz Legfelsőbb Bíróság elnöke, Vjacseszlav Lebegyev között. A tavalyi beszélgetés felvételei furcsamód kísértetiesen hasonlítanak a pénteken látott képsorokra – hacsak a felek nem beszélték meg jóelőre, hogy ezúttal is ugyanazt az öltönyt, inget és nyakkendőt öltik fel, mint öt hónappal ezelőtt.

Március 5-én látták utoljára

Az orosz államfő utoljára március 5-én volt látható, amikor Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel találkozott Moszkvában. Ezt követően azonban nem utazott el az asztanai csúcsra, ahol találkoznia kellett volna Alekszandr Lukasenko fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfőkkel. Távolléte miatt nem került sor az orosz-déloszét szövetségi megállapodás aláírására sem, mint ahogy arra sem volt még példa, hogy ne vegyen részt a szövetségi Biztonsági Tanács március 11-i ülésén.

Részlet az állítólagos március 13-i megbeszélés tv-híradós beszámolójából Forrás: Origo

Szokatlan nyüzsgés

A világsajtó moszkvai tudósítói az elmúlt napok során tapasztalt szokatlan nyüzsgésről számolnak be a Kreml környékén. Katonai helikopterek köröznek a különböző kormányépületek fölött, kormányzati autókonvojok suhannak ide-oda.

Rendkívüli közlemény várható?

Az információhiány okozta feszültséget csak fokozza, hogy – mint arról például a lett Vesti.lv az egyik izraeli tudósítóra hivatkozva beszámolt – a Moszkvába akkreditált külföldi újságírók azt az utasítást kapták a Kremltől, hogy semmiképpen ne hagyják el a várost, mert rövidesen egy rendkívüli közleményre számíthatnak.

Hétfőn kiderülhet

Hétfőn Vlagyimir Putyinnak Szentpétervárott kell találkoznia Almazbek Atambajev kirgiz elnökkel, hogy az orosz-kirgiz kapcsolatok erősítéséről tárgyaljanak. Március 18-ára pedig a Kremlben grandiózus ünnepséget terveznek a Krím Oroszországgal való újraegyesülésének egyéves évfordulójára, melynek a Vörös téren már nagyban zajlanak az előkészületei. Azonkívül nyílt titok, hogy küszöbön áll egy nagyfokú kormányátalakítás is. Így joggal várható, hogy az orosz elnök előbb-utóbb elő fog kerülni. Vagy mégsem...