Ma kiderül, képes-e választást nyerni Chuck Norris

Chuck Norris kampányol Netanjahu mellett
Vágólapra másolva!
Parlamenti választás tartanak ma Izraelben, ahol az a tét, negyedszer is kormányt alakíthat-e Benjamin Netanjahu. Szoros eredmény várható, a Likud vezetője ezért végső kétségbeesésében bevetette a nagyágyút: Chuck Norrist.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint szoros lesz a verseny a kormányfő pártja, a jobbközép Likud és a Jichák (Buzsi) Hercog vezette baloldali Cionista Tábor között.

A választások előtti utolsó időszakban a közvélemény-kutatók szerint a balközép pártszövetség négymandátumos előnyt szerzett, de ez nagyban lecsökkent az utolsó napok jobboldali mozgósítása nyomán.

Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben szavazott Forrás: MTI/EPA/AP POOL/Sebastian Scheiner

Szerencsés nap

A zsidó hagyomány szerint a kedd szerencsés napnak számít, írta az MTI helyszíni tudósítója, mert Isten a világ teremtésekor ezen a napon kétszer mondta, hogy „így jó”, s ezért a zsidó államban kedden tartanak minden parlamenti választást.

A szavazás napján a politikusoknak már tilos nyilvánosan kampányolni. Benjamin Netanjahu ezért az utolsó pillanatban, hétfőn este vetette be Chuck Norrist – számolt be a Sydney Morning Herald.

A nagyágyú

„Három filmet forgattam Izraelben, amelyek közül a Delta Force a kedvencem, és közben sok barátot szereztem – mondja többek között a kampányvideóban az amerikai színész és harcművész. – Hihetetlen az Önök országa, és azt akarjuk, hogy ilyen is maradjon. Ezért is fontos, hogy olyan ember maradjon a vezetőjük, akiben megvan a bátorság és az előrelátás képessége, hogy szembeszálljon a gonosz erőkkel, amelyek nem csupán Izraelt, hanem az Egyesült Államokat is fenyegetik. Ezért arra kérem Önöket, hogy szavazzanak Benjamin Netanjahu miniszterelnökre. Köszönöm, hogy meghallgattak.”

Jichak Hercog is korán leadta a voksát Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

Gyorsan lesz eredmény

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este nyolcig vannak nyitva, és zárás után gyorsan ismertté válik majd az eredmény. Ahhoz azonban várhatóan hosszú idő kell majd, hogy koalíciós tárgyalások eredményeképpen megszülessen az új kormánykoalíció – emlékeztetett a BBC.

Arra ugyanis még soha nem volt példa Izraelben, hogy valamelyik párt nagyarányú többséget szerezzen a 120 fős Kneszetben, és így egyedül alakíthasson kormányt.

Ha magas lesz a részvétel, az a baloldalnak kedvez Forrás: MTI/AP/Oded Balilty

Minél több a szavazó, annál jobb a baldalnak

Mintegy 5,9 millió választójoggal rendelkező izraeli voksolhat a tízezer-háromszáz, iskolákban, közintézményekben felállított szavazóhelyiségben. 2001 óta a voksoláson részt vevők aránya hatvanöt százalék körül állandósult. Két éve az erre jogosultak hatvannyolc százaléka szavazott.

A nagyobb szavazati hajlandóság a baloldalnak kedvez, a legutóbbi baloldali győzelmeknél 1992-ben és 1999-ben 77, illetve 78 százalék adta le szavazatát. A kettes tévécsatorna szerint ezúttal a jogosultak mintegy nyolcvan százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával.

Nem csak Izraelben érdeklődnek a választási eredmények iránt, New Yorkban a Times Square-en is hatalmas szabadtéri képernyőn mutatják majd élő adásban a tízes tévé exit polljának eredményét.

Helyi idő szerint nyolckor zárnak a szavazóhelyiségek Forrás: MTI/AP/Oded Balilty