Tizenhét külföldi turistát öltek meg Tunéziában

Tunézia, túszejtés
Tunisian security forces secure the area after gunmen attacked Tunis' famed Bardo Museum on March 18, 2015. At least seven foreigners and a Tunisian were killed in an attack by two men armed with assault rifles on the museum, the interior ministry said. AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
Német, olasz, lengyel és spanyol állampolgárok vannak az áldozatok között, és életét vesztette egy tunéziai is a támadásban. A biztonsági erők a két támadót agyonlőtték.
Vágólapra másolva!

A tunéziai kormányfő a túszdráma lezárulta után azt mondta, hogy összesen 22 ember vesztette életét, köztük 17 turista - számolt be a BBC.

Habib Esszid elmondta, hogy két támadót agyonlőttek, de az elkövetőknek lehetett két-három segítője, akik után a biztonsági erők átfésülik egész Tuniszt.

Terrorellenes műveletek

Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a túszejtésnek.

Az M1 hírcsatornának a Pántos György tuniszi magyar nagykövet arról beszélt, hogy az országban már hónapok óta, következetesen szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, "folyamatosak a terrorellenes műveletek, éppen az előző napon számoltak fel a fővárostól északra fekvő területen egy terrorhálózatot".

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda este szintén az M1 híradójában beszélt arról a merénylet kapcsán, hogy nem nőtt továbbra sem Magyarország terrorfenyegetettsége.
Hozzátette, hogy az általa vezetett szervezet mindent megtesz, hogy ne is növekedjen a terrorveszély.

Menekültek a képviselők

A lövöldözés Tunisz belvárosában, a parlament épülete közelében lévő Bardo Múzeumban történt – miközben a képviselők éppen terrorizmusellenes törvényeket vitattak meg.

A múzeum antik műkincseiről ismert, és itt található a világ legnagyobb római kori mozaikgyűjteménye. Az egyik legkedveltebb tuniszi turistalátványosság.

A parlament épületét azonnal kiürítették.

Szabadok a túszok

Mohamed Ali Arui, a belügyminisztérium szóvivője újságírók előtt terroristatámadásnak minősítette a történteket, amelyben „kettő vagy több, Kalasnyikovval felfegyverzett” ember vett részt.

Az incidens kezdete után nem sokkal legtöbb turistát gyorsan kimenekítették a múzeumból, amelybe behatoltak a biztonsági erők.

A tunéziai sajtó beszámolói szerint az akció két órával később ért véget, valamennyi túszt kimenekítették az épületből.

Az AFP és az AP úgy tudja, hogy életét vesztette egy rendőr is.

Lengyel és olasz sérültek

Három lengyel és két olasz is van a sebesültek között. Marcin Wojciechowski lengyel külügyi szóvivő szerint a merénylet idején a múzeumban egy 36 fős lengyel turistacsoport is bent volt.

A három sérült állapotát Wojciechowski „jónak” minősítette, kórházban ápolják őket.

Tunéziai rendőrök a múzeum körül Forrás: AFP/Fethi Belaid