Nemzetközi embercsempész bandát számoltak fel Görögországban

Vágólapra másolva!
Nemzetközi együttműködéssel felszámoltak egy jelentős embercsempész bandát Görögországban, a csoport főleg szíriai állampolgároknak segített eljutni Európába - közölték hivatalos források kedden.
Vágólapra másolva!

A görög hatóságok az uniós országok rendőri együttműködési szervezetével (Europol) együttműködve két nap alatt számoltak fel a hálózatot. A tájékoztatás szerint tizenhat embert vettek őrizetbe, a gyanúsítottak között szíriai, iraki, egyiptomi és román állampolgárok is vannak. Az akció során 280 útlevelet, tucatnyi mobiltelefont, számítógépeket, járműveket és 64 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Robert Wainwright, az Europol igazgatója arról számolt be, hogy az embercsempész banda 350 - többségében szíriai - bevándorlót csempészett Európába. A menekülteket hajóval egy görög szigetre szállítottak, ezért 9000 eurót kértek.

A tavalyi évben több mint 220 ezer bevándorló érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül, a 2013-as évben ez a szám még "csak" 60 ezer volt. A tengeren való átkelés során több mint négyezren életüket vesztették.