EU-csúcs: lesz energiaunió, és a szankciók is maradnak

donald tusk, lengyel miniszterelnök, az európai tanács elnöke
Prime Minister of Poland, Donald Tusk, addresses delegates at the Dublin Convention Centre in Dublin, Ireland, on March 7, 2014 during The European People’s Party (EPP) conference. European conservatives picked former Luxembourg prime minister Jean-Claude Juncker as their candidate to be the next European Commission president -- igniting the centre right grouping's campaign for European elections in May. Juncker comfortably defeated Michel Barnier, a French EU commissioner, at a congress of the European People's Party (EPP) in Dublin by 382 votes to 245. AFP PHOTO / PETER MUHLY
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió állam- és kormányfői elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett – közölte az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

A lengyel politikus úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.

Donald Tusk érvényesíti akaratát Forrás: AFP/Peter Muhly

Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában. A volt lengyel kormányfő videóüzenetében beszámolt arról, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.

A minszki megállapodástól függnek a szankciók

A volt lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy a minszki megállapodás szerint az abban foglaltaknak az év végéig kell maradéktalanul teljesülniük. "A közös szándék nagyon-nagyon világos: a szankciókat mindaddig fenn kell tartani, míg a minszki megállapodás maradéktalanul meg nem valósul" - mondta Tusk az Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytatott külön megbeszélésekről beszámolva. Hozzátette, hogy az Európai Tanács kész további lépéseket is tenni, ha a helyzet úgy kívánja.

Elég az uszításból

Az Európai Tanács Tusk tájékoztatása szerint arról is döntött, hogy az EU szembeszáll az orosz propagandával, a "félretájékoztatási kampánnyal". Ennek részleteit az Európai Unió külügyi főképviselője, Federica Mogherini által kidolgozandó stratégiai akciótervnek kell majd tartalmaznia.