Iszlám szélsőséges fiatalt fogtak el Bécsben

Vágólapra másolva!
Iszlám szélsőséges fiatalt fogtak el Bécsben, a tizenhat éves fiú Szíriából tért vissza Ausztriába - vált ismertté csütörtökön Bécsben.
Vágólapra másolva!

A bécsi fiatalt még múlt héten kedden fogták el a schwechati reptéren, ügyvédje szerint önként adta fel magát. A fiú 2014-ben tért át az iszlám vallásra, nem sokkal később szélsőséges eszméket kezdett el követni és augusztusban a szíriai-iraki háború sújtotta vidékre utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Korábban biztosítási ügynöknek tanult, azonban mikor az iszlám vallás felé fordult, felvette az Abu Muktail Al Almani nevet. A fiú korábban a Facebook adatlapján az Iszlám Államot népszerűsítő videókat tett közzé és megfenyegette "hitetlen" osztálytársait is.

Kalandos élet

A hatóságok október óta keresték, az ügyészség nyomozást indított ellene terrorszervezetben való részvétel, terrorista cselekedetre való kiképzés és felbujtás miatt. A fiú vallomásában elmondta: Kobani városánál vívott harcokban abban segédkezett, hogy a sebesülteket minél előbb a kórházba juttassák.

Később Raqqa közelében történt bombatámadás során súlyos sérüléseket szenvedett. Ezek után fordult a Raqqa polgármesteréhez, hogy Törökországban kérjen orvosi segítséget, így később egy Iszlám Állam tagokból álló csapattal együtt el tudott utazni. Februárban édesapjával is fel tudta venni a kapcsolatot és meg tudta szervezni Törökországból való hazautazását.

Minden másképp volt

A hatóságokat elsősorban arra kíváncsiak, hogy kik vették rá a szélsőséges szervezethez való csatlakozásra. A fiú elmondása szerint az utazás előtt azt ígérték neki, hogy Szíriában anélkül is jól élhet majd, hogy részt kellene vennie a harcokban. Odautazása után azonban rögtön az iraki háborúba akarták küldeni.