Putyin megkongatta a vészharangot

VERTICAL SQUARE FORMAT 2590313 Russia, Moscow. 03/19/2015 March 19, 2015. Russian President Vladimir Putin during a plenary discussion held as part of the conference of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Tőkéjük hazahozatalára bíztatta az orosz vállalkozókat Putyin elnök, arra figyelmeztetve őket, hogy a jövőben egyes országok akadályozhatják a hazautalást.
Vágólapra másolva!

Az üzleti körök érdekeit képviselő társadalmi szervezet, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének kongresszusán csütörtökön tartott beszédében az Oroszországot sújtó amerikai és európai uniós szankciók szigorításának lehetőségére célozva Putyin kijelentette: egyes országokból riasztó információk érkeztek, amelyek alapján azt gyanítják, hogy "kísérletet tehetnek a tőke Oroszországba való visszahozatalának megakadályozására". "Ezt tartsák észben" - tette hozzá.

150 milliárd dollárt vittek ki

Tavaly 151,5 milliárd dollár tőkét vontak ki Oroszországból. Ezzel szembesülve Putyin elnök decemberben tőkeamnesztiát ígért, aminek alapján az Oroszországba repatriált forrásokat nem adóztatják meg és nem vonják vizsgálat alá. A kormány több éve próbálja megfékezni az orosz vállalatok és üzletemberek gyakorlatát, hogy vagyonuk jelentős részét adóparadicsomokban alapított cégekbe menekítik, külföldi bankszámlákon helyezik el. Egyelőre ezek az erőfeszítések nem sok eredményt hoztak.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Mindenféle formában

Bár az orosz vállalatok külföldi hiteleinek értéke jelentős összeget tesz ki, a külföldi aktíváik értéke még nagyobb, tavaly októberi adatok szerint majdnem ezermilliárd dollár. Ennek jó része közvetlen külföldi tőkebefektetés és hitelkihelyezés, de mintegy 220 milliárd dollárt készpénzben, bankbetétben vagy portfolióbefektetésben tartanak. Csak a Rosznyefty olajvállalat és a Gazprom gázipari cég több tízmilliárd dollárt tart külföldön. Orosz elemzők szerint az orosz vállalatok külföldi hiteleinek 40-50 százaléka az orosz tőke visszaforgatása. Ezért történhetett meg az, hogy az orosz vállalatok hitelezését tiltó nyugati szankciók a vártnál kevésbé érintették az orosz gazdaságot.

14%-ra csökken az alapkamat

Putyin csütörtöki beszédében támogatásáról biztosította a jegybank múlt heti döntését az alapkamat 14 százalékra csökkentéséről, mondván, annak szintje magas, de megfelel a jelenlegi gazdasági helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy jelenleg nincsenek meg az alapok a bizakodásra a gazdaságot illetően.

Zsugorodik a gazdaság

A nyugati szankciók súlya alatt, illetve az olajárak csökkenése miatt roskadozó orosz gazdaság januárban 1,5 százalékkal zsugorodott éves összehasonlításban. A jegybank arra számít, hogy idén 3,5 és 4 százalék közötti mértékben csökkenhet a bruttó hazai termék.

Túl a mélyponton?

Anton Sziluanov gazdaságfejlesztési miniszter viszont úgy vélte, hogy az orosz gazdaság túljutott a mélyponton. A kormány már látja a stabilizálódás jeleit, és arra számít, hogy jövőre ismét a növekedés útjára lép a gazdaság. Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter arról beszélt, hogy az éves infláció 17 százalék közelében elérte a csúcspontját és az év végére 11-12 százalékra mérséklődhet. Sziluanovhoz hasonlóan kijelentette, hogy a tőkekivonás enyhülésére számít, idén 100 milliárd dollár alatt maradhat annak értéke.