Rubelben fizetnek a Moszkva-barát szakadárok

A woman walks in the cellar of his building used as a shelter in Kievskiy district witch is often sheld in the eastern Ukrain city of Donetsk , controlled by pro-russian rebels, on December 10, 2014. A cease-fire started a day before seams to be globaly r
Áldatlan állapotok
Vágólapra másolva!
A Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek vezetői azt ígérték csütörtökön, hogy hamarosan kifizetik a nyugdíjakat és a szociális segélyeket, méghozzá valószínűleg orosz rubelben - közölte az ukrán sajtó orosz és szakadár hírforrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Makszim Lescsenko, a donyecki szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" egyik vezetője kijelentette, hogy már a jövő héten megkezdik a kifizetéseket. Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezére közben azt mondta, hogy "legfeljebb néhány héten belül megpróbálják kifizetni" a jogosultaknak a szociális ellátást.

Együtt használnák a két pénzt

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki népköztársaság vezetője már a múlt hónapban jelezte, hogy át kívánnak térni az ukrán és az orosz valuta, vagyis a hrivnya és a rubel együttes használatára. Azóta ugyanis, hogy tavaly év végén a kijevi kormány leállította a támogatások, beleértve a szociális juttatások folyósítását a szakadár területeknek, a "népköztársaságokban" hiány keletkezett hrivnyából.

Dollárt és eurót is elfogadnak

A luhanszki "népköztársaságban" már március 15-e óta többféle pénznem is használatban van. Noha az ukrán hrivnya maradt az alapvető fizetőeszköz, rubelt, amerikai dollárt és eurót is elfogadnak. Korábban az is felvetődött, hogy saját pénznemet vezetnek be a kelet-ukrajnai szakadár területeken.

Áldatlan állapotok Forrás: AFP/Eric Feferberg

Gondok a kifizetéssel

Már tavaly gondok voltak a nyugdíjak és a szociális segélyek kifizetésével a kelet-ukrajnai "népköztársaságokban". Korábban úgynevezett nyugdíjjegyeket osztottak, amelyekért hosszú órákig álltak sorban a nyugdíjasok. Arról azonban nem érkeztek hírek, hogy a nyugdíjjegyeket hol és mire válthatják be. Az utóbbi időben több településről érkeztek olyan hírek, amelyek szerint a lakosok közül sokan, főként idősek és gyermekeikkel egyedül maradt anyák éheznek, fogynak az élelmiszertartalékaik, segélyeket, ellátást pedig nem kapnak a helyi szakadár vezetéstől.

Minden megdrágult

A piacokon és az üzletekben nincs élelmiszerből hiány, az árak azonban jelentősen megemelkedtek, némely élelmiszereké 70-80 százalékkal. A nyugdíjak és a szociális ellátások kifizetésének ideiglenes leállítását néhány napja jelentették be a luhanszki "népköztársaságban".

Nem szponzorálnak terroristákat

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök tavaly decemberben a központi költségvetésből történő kifizetések leállítását azzal indokolta, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken az állami támogatások és juttatások nem jutottak el a helyi lakosokhoz, hanem "bűnözők", az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" vezetői tették rá a kezüket. "A kormány pedig nem hajlandó tovább szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le.

Gazdasági blokád

A szakadár vezetők a költségvetési támogatás folyósításának leállítása miatt azzal vádolják Kijevet, hogy "gazdasági blokád" alávette a megszállt területeket. Eközben viszont saját "népköztársaságaikat" Ukrajnától független államoknak nevezik, ezért nem továbbítják a központi költségvetésbe sem a beszedett adókat, sem a külkereskedelemből származó valutabevételeket.

Donyeck és Luhanszk megyék a szakadár mozgalmak elindulása előtt is állami támogatásra szorultak, Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült volt államfő elnöksége idején minden más ukrán régiónál nagyobb mértékű dotációt osztottak vissza az állami költségvetésből a két megyének.