Észak-Koreának bevethető atomrakétái vannak

Vágólapra másolva!
Észak-Korea londoni nagykövete szerint hazájának nukleáris töltetekkel felszerelhető, "bármelyik pillanatban" bevethető rakétái vannak.
Vágólapra másolva!

Hjun Hak-bong a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Észak-Korea "készen áll", és "elég egy szikra" a Koreai-félszigeten a nukleáris háború kirobbantásához. "Ezek nem üres szavak, komolyan gondoljuk, amit mondunk (...) Már nem az Egyesült Államok monopóliuma a nukleáris csapásmérés" - mondja az interjúban az észak-koreai diplomata.

A Sky News tudósítójának kérdésére, miszerint mindez azt jelenti-e, hogy Észak-Korea most már képes nukleáris töltettel felszerelt rakéta indítására, a nagykövet azt felelte, hogy "igen, bármelyik pillanatban".

Készen állnak

Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Korea megtorlásként alkalmazna atomfegyvert, abban az esetben, ha az Egyesült Államok részéről csapás érné. Észak-Korea "készen áll a hagyományos háborúra és a nukleáris háborúra is" - hangsúlyozta a tört angolsággal beszélő nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy az észak-koreai vezetés kész lenne-e "elsőként megnyomni a gombot", Hjun Hak-bong kitérően azt mondta, hogy hazája békeszerető ország, és nem akar háborút, de nem is fél a háborútól.

Veszélyesebbek a korábban reméltnél

A Sky News védelmi szaktudósítója, aki az interjút készítette, kommentárjában hangsúlyozta: az eddig is jórészt tényként elfogadott vélekedés volt, hogy Észak-Koreának vannak nukleáris töltetei, de "egész más kérdés", hogy ezeket rakétákkal célba is tudja-e juttatni. A nagykövet állításaiból az következik, hogy Észak-Korea már erre is képes - hangzott el a műsorban.

Amikor a brit hírtelevízió riportere szembesítette a nagykövetet észak-koreai menekültek beszámolóival, amelyek brutális kínzásokról szólnak, a képviselet vezetője "kitalált sztoriknak" nevezte e beszámolókat, az Észak-Koreából külföldre menekülőket pedig "állatnál is rosszabb emberi mocsoknak" minősítette.