Csak az nem értette Áder szavait, aki nem akarta

Áder János; KOMOROWSKI, Bronislaw Katowice,
Katowice, 2015. március 21. Áder János köztársasági elnök (b) és vendéglátója, Bronislaw Komorowski lengyel államfő a Nemzeti Kongresszusi Központ előtt a lengyelországi Katowicében, ahol közösen ünnepélyesen felavatták Henryk Slawik és idősebb Antall József közös emlékművét 2015. március 21-én. (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)
Vágólapra másolva!
Szentmise, sakkverseny, emlékműavató, koncert, beszédek. Emellett pedig rengeteg lelkes Lengyelországba utazó magyar állampolgár. Nagyjából erről szól a 2006 óta megrendezett lengyel-magyar barátság napja. Az államfői megnyilvánulásoknál azonban lehet olvasni a sorok között.
Vágólapra másolva!

„Csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját pillanatnyi érdekeinél. Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja“ – ezt mondta a köztársasági elnök a magyar–lengyel barátság napján Katowicében. Áder János szerint a két nép barátsága jóbbá tesz minket, mert (...) csak mi tudjuk így megélni a közös szabadságvágyból fakadó testvéri szeretetet.

Nehéz nem aktualitásként értelmezni

Az államfő azt is mondta,

Az ünnepség helyszíne, a katowicei koncertterem Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

„A barátság legmagasabb foka, ha nincs benne elvárás, csak őszinte elfogadás. Ezt az őszinteséget kívánom továbbra is önmagunknak. Közös barátságunk olyan érték, amelyre minden helyzetben érdemes vigyáznunk“ – fejezte be gondolatait a személyes történteket is bőven idéző köztársasági elnök.

Protokoll protokoll hátán

A katowicei kétnapos eseménysorozat központjában két – a világ igaza címet is megkapó – embermentő, Henryk Slawik és id. Antall József, illetve az ő barátságuk állt. Ebből az alkalomból a nemrég átadott katowicei rendetvényközpont előtt mostantól emlékfal tiszteleg előttük. Az ünnepség előtt a két elnök – az ukrajnai békéért is felajánlott – misén vett részt a helyi székesegyházban, de tiszteletüket tették egy gyermek sakkversenyen is.

Volt érdeklődés Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

Van véleménykülönbség

A hagyományosan protokollszagú – egyébként több száz magyarországi vendég részvételvel zajló – lengyel-magyar barátság napjának aktuálpolitikai eseménye még pénteken történt, Áder János és lengyel kollégája, Bronislaw Komorowski találkozóján.

Megírtuk: az Origo kérdésére Áder János elismerte:

Az is igaz ugyanakkor, mondta, hogy a két ország közötti nézeteltérés kérdése „akadémikussá“ vált, miután Budapest a Moszkvával szembeni összes büntetőintézkedést megszavazta és végrehajtotta.

Áder János és vendéglátója az emlékfalavatón Forrás: MTI/EPA-PAP/Jacek Bednarczyk