Vágólapra másolva!
Franciaország Iránnal annak atomprogramjáról olyan megállapodást akar, amely kellő garancia lesz arra, hogy Teherán nem tud szert tenni atombombára.
Vágólapra másolva!

„Olyan megállapodás kell, amely lehetővé teszi, hogy Irán békés célra használhassa az atomenergiát, de atombombát ne tudjon gyártani" – mondta Laurent Fabius, francia külügyminiszter az Europe1 rádiónak nyilatkozva. Jelenleg a svájci Lausanne-ban folynak tárgyalások Irán és a nagyhatalmak (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) között az iráni atomprogramról.

Egyelőre nincs megállapodás az iráni atomprogramról Forrás: AFP/Atta Kenare

Március vége a határidő

A felek által korábban kitűzött határidő értelmében március végéig kell megállapodásra jutni a keretegyezmény főbb elemeiről, majd nyárig átfogó megállapodást kell kötni az iráni atomprogram nemzetközi ellenőrzésének módozatairól. Meg nem nevezett tisztségviselők korábbi közlése szerint Párizs az összes többi nagyhatalomnál szigorúbb megállapodást akar.

Utódlási harc

Mint arról korábban beszámoltunk, végstádiumú prosztatarákban szenved Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője, ami felgyorsíthatja az utódlásért folyó versenyt a perzsa állam élén, s komolyan befolyásolhatja olyan világpolitikai témák rendezési esélyeit, mint az iráni atomprogram, az Irakban és Szíriában létrejött Iszlám Állam elleni harc, vagy éppen a Nyugat felé való nyitás - írta nyugati titkosszolgálati forrásokra hivatkozva hétvégi számában a Le Figaro.