Ukrán válság: nem tettek le a fegyverszállításról

CZECH-V4-AUSTRIA-SLOVENIA
Poland's President Bronislaw Komorowski speaks during the press conference following the meeting of the V4 Visegrad Group plus Austria and Slovenia leaders on December 12, 2014 in Prague. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
Új Marshall-terv kidolgozását sürgette Ukrajna számára Brüsszelben Bronislaw Komorowski. A NATO egyik főparancsnoka szerint pedig meg kellene fontolni a fegyverszállítást Ukrajnának.
Vágólapra másolva!

Új Marshall-terv kidolgozását sürgette Ukrajna számára Brüsszelben vasárnap Bronislaw Komorowski lengyel államfő, utalva a második világháború után Nyugat-Európa talpra állását lehetővé tévő segélycsomagra.

Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka pedig arra a kérdésre, hogy szerinte kellene-e a nyugati szövetségeseknek védelmi célú fegyvereket szállítaniuk Kijevnek, úgy válaszolt, hogy szerinte minden lehetőséget meg kellene fontolni, miután Moszkva diplomáciai, gazdasági, katonai és hírszerzési eszközöket is bevet Ukrajna ellen.

Marshall-terv?

„A Marshall-terv röviddel a háború után segített Nyugat-Európán, hogy feltámadjon hamvaiból. Úgy vélem, Ukrajnának most egy új Marshall-tervre lenne szüksége a nehéz reformok végrehajtásához” – húzta alá a lengyel köztársasági elnök. Az államfő szerint Ukrajna sorsa attól függ, hogy képes lesz-e végrehajtani a szükséges, mélyreható átalakításokat.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök szerint mélyreható reformok kellenek Ukrajnában Forrás: AFP/Michal Cizek


Breedlove arra az álláspontra helyezkedett, hogy Ukrajna felfegyverzése valóban további destabilizációhoz vezethet az ország keleti részén, ám a tétlenség szerinte ugyanezt az eredményt hozhatja.

Atom

Az amerikai tábornok arra is kitért, hogy kétségek vannak azzal kapcsolatban, vajon betartják-e a minszki megállapodások előírásait, miután az ukrán-orosz határon szerinte továbbra is érkeznek légvédelmi, csapatirányítási egységek és utánpótlás.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Dánia hadihajói orosz atomrakéták célpontjaivá válhatnak, ha a skandináv ország csatlakozik a NATO tervezett európai rakétavédelmi rendszeréhez - figyelmeztetett Oroszország koppenhágai nagykövete. A dán külügyminiszter tiltakozott a nyilatkozat miatt.