16 ezer kárpátaljai kiskatona besorozását tervezik

Vágólapra másolva!
A napokban kezdődött Ukrajnában a kötelező sorkatonai szolgálat sorozási kampánya, amelyik Kárpátalján tizenhatezer fiatalt érint.
Vágólapra másolva!

A sorozási kampány két hónapig tart, a szolgálati időt 18 hónapra növelték a korábbi egy évről. Kárpátaljáról a tervek szerint közel 16 ezer fiatalt hívnak be – írja a Kárpátalja hetilap internetes kiadása, mely szerint a kárpátaljai járási hadkiegészítő parancsnokságok már készülnek a fiatalok fogadására. A kötelező sorkatonai szolgálatról szóló jogszabály módosítása szerint 2015-től a 20 és 27 év közötti fiatalokat hívhatják be. A Karpatszkij Objektív információi szerint eddig mintegy kétezren estek át orvosi vizsgálaton, illetve ennyien jelentek meg a hadkiegészítő parancsnokságokon, ami jóval alulmarad a tervezett létszámhoz képest.

A háttérben maradnak

A megyei hadkiegészítő parancsnokság a félelmek eloszlatására azt közölte, hogy a vonatkozó elnöki rendelet értelmében a sorkatonai szolgálatra behívottakat nem vonják be a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) végrehajtásába. Feladatuk a katonai kiképzésen túl a hátországi katonai egységek és létesítmények működésének fenntartása lesz.

Nem hiszik el

A sorkatonai szolgálatra zajló behívásokat még Ukrajnában is sokan összetévesztik a tartalékos állományban lévő katonák mozgósításával, akiket a kelet-ukrajnai hadszíntérre vezényelnek. Ezért a hadköteles fiatalok is igyekeznek kibújni a sorozás alól, azonkívül nem bíznak abban az államfői ígéretben, miszerint a sorkatonákat még a harcok esetleges kiújulását követően sem fogják kiküldeni a donbászi frontvonalba.