Az osztrákok betiltják az IS betűjelű rendszámtáblákat

Vágólapra másolva!
Az osztrák közlekedése minisztérium megtiltotta az IS betűjel - az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése - használatát az egyedi rendszámtáblákon.
Vágólapra másolva!

Helyhatósági illetékesekkel konzultálva, akik különösen szorgalmazták a betiltást, a "minisztérium javaslatot tett arra, hogy ne adjanak ki ilyen rendszámtáblákat a betűjel jelentése miatt" - közölte Andrea Heigl, a tárca szóvivője.

Az osztrák hatóságok rendszeresen szembetalálják magukat olyan rendszámtáblaigénnyel, amely a náci múltat idézi, ezeket mindig elutasítják, de ez az első alkalom, hogy a minisztérium egy olyan követelésnek ad helyet, amely dzsihadista jellegű rendszámtáblára utal" - tette hozzá a szóvivő.

NSDAP, AH

Ausztria meg fogja szigorítani az egyedi rendszámtáblákra vonatkozó szabályozást, mivel számos eset fordult elő, amikor a betűjelek rejtett - leginkább neonáci - üzenettel bírtak. A jelenlegi szabályozás általában tilt olyan betűket, amelyek nevetséges, meghökkentő üzenetet hordoznak, és elutasítja a náci pártra utaló NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűjelű táblákra vonatkozó kéréseket. Tiltják továbbá a náci köszöntésre utaló 88-as szám és az Adolf Hitlert idéző 14-es szám használatát is.

Dzsihadista kódok

A jövőbeni tiltólistát kiegészítik mintegy 30-40 jel- vagy betűkombinációval, amelyek között dzsihadista kódokra utalók is lesznek, és a listát folyamatosan bővíteni fogják - közölte a szóvivő. Az egyedi rendszámtáblák nagyon népszerűek Ausztriában, mintegy 550 ezret adtak ki belőlük 1989 óta. Áruk 228 euró, ami az osztrák államnak 85 millió eurónyi bevételt eredményez évente.