Moszkva szerint oroszellenes az USA nemzetbiztonsági stratégiája

Vágólapra másolva!
Az orosz nemzetbiztonsági tanács nyíltan oroszellenesnek nevezte, és az országra nézve fenyegetőnek ítélte az Egyesült Államok februárban frissített nemzetbiztonsági stratégiáját, amely a legfontosabb kihívások között nevezte meg az ukrajnai orosz agressziót.
Vágólapra másolva!

A testület értékelésében egyúttal megismételte azon korábbi moszkvai vádakat is, amelyek szerint Washington rezsimváltást akar elérni Oroszországban, a tömegtüntetéseknek ugyanazt a taktikáját alkalmazva, amellyel tavaly Kijevben megbuktatták az oroszbarát ukrán elnököt.

Veszélyes Moszkvára

A nemzetbiztonsági tanács szerint a Barack Obama amerikai elnök által február elején módosított, 29 oldalas stratégiai dokumentum nemcsak "nyíltan oroszellenes, és rossz színben tünteti fel országunkat", de annak végrehajtása veszélyt jelentene Moszkvára nézve.

Oroszbarát lázadók egy felrobantott ukrán harckocsi mellett Metalist közelében Forrás: AFP/Zurab Javakhadze

"Hosszú távon az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt Oroszország politikai és gazdasági elszigetelésére fog törekedni" a tanács szerint, ami érinteni fogja az orosz fegyver- és energiaexportot, és akadályozni fogja Oroszországban a magas hozzáadott értékű összeszerelő ipar fejlesztését.
A testület egyúttal úgy vélte, hogy Washington és szövetségesei megpróbálják majd csökkenteni Moszkva befolyását a posztszovjet térségben, és "oroszellene politikai vonal" kialakulását fogják ösztökélni azokban az országokban, amelyek "partnerséget alakítottak ki Oroszországgal".

A napokban adtunk hírt arról, hogy az orosz hadsereg olyan nehéz szállítógépekből álló flottát tervez hadrendbe állítani, amely képes lőszerekkel együtt 400 Armata tankot elvinni a világ bármely pontjára.

A színes forradalmak technikája

Az orosz nemzetbiztonsági tanács szerint "nagy a valószínűsége annak, hogy a színes forradalmak továbbfejlesztett technikáját alkalmazzák Oroszországgal kapcsolatban, amelyet egyre szélesebb körben fognak használni az Egyesült Államok számára ellenszenves politikai hatalmak eltávolítására".

Az Obama által 2010 óta először módosított amerikai stratégia az Egyesült Államok vezető szerepének igényét és az óvatosság fontosságát egyszerre hangsúlyozza, és az erőszakos szélsőségességet, az orosz agressziót, a kibertámadásokat és a klímaváltozást is a legfontosabb kihívások között nevezte meg, amelyekkel az elnök meggyőződése szerint nemzetközi koalíciók mobilizálásával lehet a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet.