Ferenc pápa várta a Vatikáni Múzeumokba látogató hajléktalanokat

FERENC pápa Ferenc pápa az esőben várakozó hívőknek integet pápamobiljából heti általános audienciáján a vatikánvárosi Szent Péter téren.
Ferenc pápa az esőben várakozó hívőknek integet pápamobiljából heti általános audienciáján a vatikánvárosi Szent Péter téren.
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa személyesen találkozott azzal a 150 római hajléktalannal, aki csütörtökön az egyházfő meghívására látogatást tett a Vatikáni Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában csatlakozott a hajléktalanokhoz. Egyenként kezet fogott velük. "Ez a ti otthonotok. Az ajtók mindig nyitva vannak előttetek" - mondta az egyházfő a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanoknak. Arra kérte őket, imádkozzanak érte. "Szükségem van az olyan emberek imájára mint ti vagytok" - fogalmazott Ferenc pápa.

A 150 hajléktalant Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás kísérte végig a Vatikáni Múzeumon, amely a rendkívüli látogatás miatt egy órával korábban bezárt a szokásos nyitva tartáshoz képest. Az ide látogató hajléktalanok többsége a Vatikán környéki római utcákon él. A Vatikáni Múzeumba nem a turisták megszokott útvonalán, hanem a vatikáni kerteken keresztül jutottak el, amerre Ferenc pápa szokott közlekedni a pápai állam területén. Több hajléktalan kutyája kíséretében érkezett a Vatikánba.

Ferenc pápa az esőben várakozó hívőknek integet Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A hajléktalanok három csoportba osztva járták be a Vatikáni Múzeum termeit. Fülhallgatón keresztül hallgatták az olasz nyelvű idegenvezetést. A látogatást közös ima és a hajléktalanok számára készített vacsora követte a Vatikánban. Ferenc pápa és a hajléktalanok találkozójáról az egyházfő akaratából nem készült felvétel - közölte a Vatikán.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta segíti a Rómában élő hajléktalanokat Krajewski érsek együttműködésével. Az egyházfő eddig többek között ingyenes menetjegyeket, hálózsákokat, esernyőket, telefonkártyákat osztott szét az olasz főváros hajléktalanjai között, akiket pénzadományokkal is támogat. A Szent Péter téren zuhanyzókat állítottak fel és ingyenes borbélyszolgáltatást nyújtanak. A pápai alamizsna hivatal "munkát" is ad a hajléktalanoknak: az utóbbi hetekben vasárnaponként 300 római hajléktalan osztotta szét a pápai imakönyveket a Szent Péter téren a hívők között.