Lehet, hogy sosem derül ki a légi katasztrófa pontos oka

Seyne-les-Alpes, 2015. március 27.
A francia belügyminisztérium által 2015. március 27-én közreadott képen mentőcsapat tagjai dolgoznak a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépe tragédiájána
Seyne-les-Alpes, 2015. március 27. A francia belügyminisztérium által 2015. március 27-én közreadott képen mentőcsapat tagjai dolgoznak a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépe tragédiájának a helyszínén a francia Alpokban fekvő Seynes-les-Alpes-ban március 26-án. A március 24-i tragédiát a másodpilóta idézte elő szándékosan. A gép fedélzetén 150 ember tartózkodott, senki nem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/Francia belügyminisztérium/Francis Pellier)
Vágólapra másolva!
Ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket.
Vágólapra másolva!

Kay Kratky az egyik német televízióban elmondta, rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt. A gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak Marseille-től északkeletre. A második adatrögzítőre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek

– mondta a Germanwings diszkontlégitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Sokáig eltarthat az azonosítás

A tragédia áldozatait ideális körülmények között május elejére sikerülhet azonosítani, de lehet, hogy csak később. Christian Reiter osztrák orvos szakértő szerint amennyiben az időjárás nem szól közbe, két héten belül lezárulhat a holttestek utáni keresés, és amennyiben sikerül a DNS-vizsgálathoz megfelelő szövetmintát nyerni a maradványokból, már május elejére azonosítani lehet az áldozatok többségét.

A francia belügyminisztérium mentőcsapata dolgozik a tragédia helyszínén Forrás: MTI/EPA/Francia belügyminisztérium/Francis Pellier

Elhamarkodott gyanúsítás

Két másik osztrák szakértő bírálta a francia ügyészséget, mondván, a hatóság elhamarkodottan közölte azzal kapcsolatos gyanúját, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát.

A meggyanúsított másodpilóta, Andreas Lubitz Forrás: Twitter

, a második fekete doboz azonban fontos technikai információkkal szolgálhat majd arról, mi is történt pontosan.

Ennyit tudunk

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája megszállottja volt a francia Alpoknak, jól ismerte a katasztrófa helyszínét, ahol korábban már vitorlázórepülővel többször is átrepült. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. Közben a másodpilóta exe kitálalt a volt barátjáról. Hogy mit mondott a tömeggyilkosról, azt ide kattintva olvashatja el.

Feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak múlt kedden. Az Origo akkor percről percre követte az eseményeket. A repülőn tartózkodó mind a 150 ember meghalt. Lubitz sajtóértesülések szerint mentális betegségben szenvedett, kezelés alatt állt, betegségét azonban titkolta munkaadója előtt.