Kiszivárgott Obama útlevélszáma

Vágólapra másolva!
Véletlenül rossz embernek küldte el e-mailben az ausztrál bevándorlási hivatal egyik munkatársa Barack Obama amerikai elnök és a világ 19 másik vezető politikusának személyes adatait. Ez már a második alkalom, hogy a hivatal kapitális hibát követ el az adatkezelésben.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre meg nem nevezett tisztségviselő az Ázsia-kupa szervezőinek küldte el véletlenül a G20 vezetőinek személyes adatait, többek között az útlevelük számát – tudta meg a brit Guardian.

Szerencsére az érintett azonnal megsemmisítette az adatokat, így az információ nem került tovább – mondta a bevándorlási hivatal szóvivője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A világ legbefolyásosabb vezetői a tagjai a G20-aknak Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

A húsz legfontosabb ember

Barack Obama mellett a G20-ak novemberi brisbane-i csúcstalálkozóján többek között részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai államfő, Narendra Modi indiai és Abe Sindzó japán miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő.

A hibát nyomban jelentették az ausztrál informatikai biztosnak, és a hasonló esetek elkerülése érdekében szigorítottak az e-maileket illető szabályokon.

Vlagyimir Putyin útlevélszáma is rossz helyre került Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Nem ez volt az első eset

A bevándorlási hivatal volt a felelős egy másik hasonló esetért is: ugyancsak a Guardian derítette ki, hogy 2014 februárjában véletlenül nyilvánosságra hozták csaknem tízezer őrizetes személyes adatait, akik közül sokan menedékkérelmük elbírálására vártak.