Egész Törökország elsötétedett

török áramkimaradás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 15 év legsúlyosabb áramkimaradása volt Törökországban: a 81 tartományból negyvenben, Ankarában és Isztambulban sincsen áram. A metrók leálltak, és hatalmas a káosz a légi közlekedésben is. Az áramszolgáltatást órákkal később állították helyre.
Vágólapra másolva!

Órákon keresztül egyáltalán nem volt áram az ország jelentős részén, és utána is csak Ankara és Isztambul áramellátásának a 15 százalékát sikerült visszaállítani – számolt be az rt.com.

Még nem tudják, mi okozta az áramkimaradást Forrás: Instagram/Capucine

Ahmet Davutoglu miniszterelnök közölte, hogy vizsgálják az áramkimaradás okát, „így az esetleges terrortámadás” lehetőségét is.

Taner Yildiz energetikai miniszter nem zárta ki azt sem, hogy kibertámadás történt.

Közlekedési káosz

Elképzelhető az is, hogy az Európából jövő fővezeték sérült meg – írta a BBC, amely beszámolt arról is, hogy az energetikai minisztériumban válságközpontot állítottak fel.

A 14 milliós Isztambulban leállt a metró- és villamosközlekedés, és komoly káosz alakult ki a légi közlekedésben is, az ankarai repülőtér nem indított és nem fogadott gépeket.

Órákkal később helyreállt az áramszolgáltatás. Az Origo Ferihegyről úgy értesült, hogy a magyar-török járatok indulnak és érkeznek, de fél órás késés elképzelhető.

Az áramkimaradás zavarokat okozott a vasúti közlekedésben is - számolt be az Anadolu hírügynökség.