Lecsapott a Niklas orkán Németországra

Németország, orkán
Pedestrians attempt to take a picture during heavy wind near the lake Ammersee in the small Bavarian village Herrsching, southern Germany, on March 31, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel megérkezett kedden Németországba a Niklas orkán, a vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott.
Vágólapra másolva!

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonul. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett Forrás: AFP/Christof Stache

A DWD előrejelzése szerint az alacsonyan fekvő régiókban óránkénti 120 kilométeres sebességű szél lehet, az Alpokban pedig akár 160 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is.

Az ország legmagasabb pontjára, az Alpokban lévő Zugspitzére 164 kilométeres sebességgel érkezett meg Niklas.

Jégesővel csapott le

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.

Az orkán a közlekedésben is fennakadásokat okoz Forrás: AFP/Christof Stache

Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több tartományban közlekedési fennakadásokat okozott. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek.

Bajorországban lezárták az ICE nagysebességű vonatok pályahálózatának München és Augsburg közötti szakaszát a vihar okozta károk miatt.