1,3 millió ember életét követelte a terrorellenes háború

Vágólapra másolva!
Az Orvosok a Társadalmi Felelősségért, az Orvosok a Globális Túlélésért és a Nobel-békedíjjal kitüntetett Orvosok Nemzetközi Szervezete a Nukleáris Háború Megelőzéséért közösen vállalkoztak az Afganisztánban, Irakban és Pakisztánban 2001. szeptember 11. után indított nemzetközi terrorellenes küzdelem halálos áldozatainak pontos felmérésére. 
Vágólapra másolva!

Jelentésük szerint legalább 1,3 millió ember vesztette életét a Washington vezetésével indított terrorellenes háborúban, ami azt jelenti, hogy a veszteségmérleg nagyjából 10-szerese annak, mint amiről a média és a döntéshozók eddig tájékoztattak.

Body Count

A Body Count: Casualty Figures after 10 Years of the War on Terror című, mintegy 100 oldalas, márciusban közzétett jelentés készítői ugyanakkor megjegyzik, hogy a halottak 1,3 milliós száma még mindig óvatos becslésnek számít, hiszen az akár a 2 milliót is meghaladhatja.

Az viszont „teljesen valószínűtlen”, hogy az áldozatok száma kevesebb lenne egymilliónál. Ráadásul az orvosokat tömörítő csoportok a dokumentum összeállításakor nem vették figyelembe a többi olyan országot, köztük Jement, Szomáliát, Líbiát vagy Szíriát, amelyeket szintén érint a Washington vezette háború.

Ha nem lett volna elég a terrorellenes háború, az irakiaknak most az Iszlám Államot és az ellene vívott harcot is át kell vészelniük Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Csak a szövetséges veszteség „számít”

A tanulmány szerzői kitértek arra, hogy miközben az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri a szövetséges csapatok veszteségeit – Irakban 4 804-en, Afganisztánban 3 485-en haltak meg –, a koalíciós erők által megölt polgárok és szélsőségesek számát „hivatalból figyelmen kívül hagyják”.

Irakban az amerikai invázió 2003-as kezdete óta a terrorellenes háborúban közvetve vagy közvetlenül legalább egymillió embert öltek meg, vagyis a teljes lakosság 5 százalékát. Ebbe nem számolták bele azokat az irakiakat, akik menekülni kényszerültek, és a veszélyes körülmények miatt vesztették életüket.

A terrorellenes háború miatt 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az országban.

Az amerikai gépek az Iszlám Állam állásait támadják Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ is számol

A jelentés szerint 220 ezren haltak meg Afganisztánban és 80 ezren Pakisztánban a szélsőségesek elleni küzdelem több mint tíz éve alatt.

A dokumentumot azután készítették el, hogy az ENSZ egyik tanulmányából kiderült: Afganisztánban a 2009 óta vezetett adatokkal összevetve tavaly volt a legmagasabb a polgári áldozatok száma.

A három orvosi csoport az ENSZ, a kormányzatok és civil szervezetek adataira, valamint egyéni tanulmányokra hagyatkozott a jelentés összeállításakor.

Az oroszok kivonulása után se lélegezhettek fel az afgánok Forrás: AFP/Vitaly Armand

Tipikus példa Vietnam

„Nincs semmi új abban, hogy a kormányok igyekeznek elfedni a teljes képet a katonai beavatkozásokról és háborúkról, illetve azok költségeiről” – írta Robert M. Gould amerikai orvos a tanulmány előszavában.

„Az Egyesült Államok esetében a vietnami háború története tipikus példa erre. A délkelet-ázsiai halálos áldozatok hatalmas számát, köztük a harcoktól távol maradt legalább kétmillió vietnami polgár halálát és a harcok során bevetett növényirtó szerek, köztük az Agent Orange egészségre és környezetre gyakorolt hosszú távú hatását az amerikaiak többsége a mai napig nem ismerte el teljesen” – mutatott rá Gould.