Kilencen haltak meg az orkán miatt

Vágólapra másolva!
Kilenc halálos áldozata van a Németországon, Ausztrián és Svájcon végigsöprő Niklas orkánnak. A vihar szerdára virradóra ugyan csillapodott, de a vonattal közlekedőknek továbbra is fennakadásokra kell számítaniuk.
Vágólapra másolva!
Havazásra figyelmeztető tábla a németországi Nesselwangban Forrás: MTI/EPA-DPA/Stefan Puchner

190 km/h

A Niklas az utóbbi évek egyik legerősebb vihara. A helyenként az óránkénti 192 kilométeres sebességet is elérő széllökések kedden több helyütt fákat csavartak ki, autókat, házakat és villamos vezetékeket rongáltak meg.

Viharban kidőlt fa Berlin Wedding kerületében Forrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Von Jutrczenka

Németországban heten haltak meg, közülük hárman közlekedési balesetben vesztették életüket. Svájcban és Ausztriában egy-egy áldozatot szedett az orkán.

Káosz a közlekedésben

A vihar jelentős káoszt okozott a közúti, vízi és légi közlekedésben. A frankfurti repülőtéren több mint 180 járatot kellett törölni. Egy reptéri szóvivő azt mondta, hogy az időjárásra való tekintettel szerdán is korlátozásokra kell számítaniuk az utasoknak. A Niklas orkán Hamburgban 63 járatot érintett.

A német vasúttársaság több városban hálókocsikat bocsátott a pályaudvarokon rekedt utasok rendelkezésére. Az éjszaka folyamán ugyan sikerült több felsővezetéket megjavítani, de továbbra sem járnak a vonatok a Bréma és Hannover, valamint a München, Rosenheim és Salzburg közötti szakaszon.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékothozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett. A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget.