Megállapodás születhetett az iráni atomprogramról

Vágólapra másolva!
Megállapodás született a teheráni atomprogramról folyó lausanne-i tárgyalásokon a kulcskérdésekben Irán és a hatok között az orosz külügyminiszter szerint. Az iráni külügyminiszter ennél óvatosabban fogalmazott. 
Vágólapra másolva!

Sikerült érdemi lépéseket tenni

Szergej Lavrov szerda hajnalban beszélt arról orosz újságíróknak, hogy a régóta húzódó tárgyalások az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, Németország, valamint Irán között egyezségre vezettek.

Iráni részről ugyanakkor óvatosabban nyilatkoztak, Mohamed Dzsavad Zarif külügyminiszter azt mondta, jelentős haladást értek el az éjjel zárult megbeszélésen, és reméli, hogy szerdán nekiállhatnak megszövegezni egy előzetes egyezségről szóló dokumentumot.

Keddre virradóra még arról szóltak a hírek, hogy nem értek el áttörést az egyezkedésen. Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások határideje kedd éjfélkor lejárt, de a résztvevők éjjel is folytatták az egyeztetéseket, mert - mint azt az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte - sikerült érdemi lépéseket tenni. A felek szerda reggel újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Nyugat enyhítene a szankciókon

Irán és a hatok több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad. Ugyanakkor enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.

Izrael cáfolta a kémkedést

Korábban a Wall Street Journal azt írta, hogy Izrael kémkedett az Irán és az Egyesült Államok között az atomprogramról zajló tárgyalás után, ezt egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő határozottan cáfolta.