Vízkorlátozást vezetnek be Kaliforniában

2015.04.01. 23:10

A súlyos aszály miatt vízkorlátozást rendelt el Jerry Brown, Kalifornia kormányzója. Az állam történetében még nem volt példa hasonló intézkedésre. A településeknek 25 százalékkal kell csökkenteniük a vízfelhasználásukat. A korlátozás a lakosságra, a vállalatokra, a farmerekre és más fogyasztókra egyaránt kiterjed. Az egyetemeknek, golfpályáknak, temetőknek és más parkos területeknek jelentősen korlátozniuk kell a fogyasztást.

Tilos öntözni a füvet

Az önkormányzatoknak 465 hektáron a gyepet szárazságtűrő növényekre kell cserélniük, vagy más tereprendezési megoldásokat kell találniuk. Kedvezményes programokat kell indítaniuk azért, hogy a fogyasztók a sok vizet fogyasztó berendezéseiket takarékosokkal váltsák fel. A járdaszigeteket díszítő füvet tilos öntözni.

 

Példátlan lépéseket követel

Jerry Brown szerint a történelmi szárazság példátlan lépéseket követel meg. A kormányzó azt követően döntött így, hogy a márciusi mérésekből kiderült: a Sierra Nevada hegység egyre fogyatkozó hótakarója mindössze 19 százaléka az évszak történelmi átlagának. A hegyekben lévő hó mennyisége jelentősen alatta marad az 1977-ben és 2014-ben mért 25 százalékos negatív rekordnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK