Germanwings: megvan a második fekete doboz

Vágólapra másolva!
Megtalálták a Germanwings Alpokban lezuhant utasszállító repülőgépének a másik fekete dobozát is – jelentették be a francia hatóságok. Pár napja a a Lufthansa egyik vezetője azt mondta: elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket, és soha nem kerül elő. Az öngyilkossági teóriát az első fekete dobozból kinyert adatokból állították föl. 
Vágólapra másolva!

Egy hete mindent tűvé tesznek érte

A csütörtöki rövid közlemény szerint a második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) délután találták meg a helyszínelők a szerencsétlenség helyszínén. Az ügyész nem közölt részleteket arról, hogy pontosan hol és milyen állapotban találták meg a több mint egy hete keresett adatrögzítőt.

Így talán kiderül, mi történt

Kay Kratky a Lufthansától korábban azt mondta: rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt, hiszen a gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak.

Az újonnan előkerült második fekete doboz Forrás: MTI/AP/Claude Paris

A második adatrögzítőre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet kapjanak a történtekről – mondta a Germanwings diszkont-légitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Az első még aznap megvolt

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket és egyéb hangokat rögzítette, már a szerencsétlenség napján megtalálták a katasztrófa helyszínén. Ennek alapján a marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Az elsőként megtalált fekete doboz Forrás: BEA

A repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának elemzésétől újabb részleteket remélnek a hatóságok a katasztrófa lezajlásáról.

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó fapados járata március 24-én zuhant le a francia Alpokban, a fedélzetén 150 emberrel. A légi katasztrófának, amelyet Andreas Lubitz másodpilóta a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg szándékosan okozhatott, nincs túlélője.