Ostromgyűrűben a kenyai túszejtők

Vágólapra másolva!
Hetven fölé emelkedett a kenyai Garissában elkövetett túszejtés halálos áldozatainak száma, hetvenkilencen pedig megsebesültek - jelentette be a kenyai belügyminiszter. A magyar külügy úgy tudja: vélhetően nincs magyar az áldozatok között.
Vágólapra másolva!

A rendfenntartók négy túszejtőt agyonlőttek. A belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a biztonsági erők fokozzák erőfeszítéseiket a túszul ejtett diákok kiszabadításáért.

300 hallgatóról nem tudnak

A tárcavezető azt közölte, hogy az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia fegyveresei által megszállt egyetem 815 hallgatója közül nagyjából 500-nak a hollétéről tudnak. Azt még mindig nem tudni, hány diákot tartanak fogva a terroristák a rendőrség és a hadsereg által ostromgyűrűben tartott épületben.

Kenyai katonák Garissa város egyeteme előtt Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A támadás az ország Szomáliával határos északkeleti részén történt, ahol az al-Kaidához kapcsolódó al-Sabab már több akciót hajtott végre. A szervezet bosszút esküdött Kenya ellen, amiért csapatokat küldött Szomáliába a dzsihádisták elleni harchoz – emlékeztetet az AP amerikai hírügynökség.

Őt sikerült kiszabadítani Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Vélhetően nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a támadásról. A tárca jelenlegi ismeretei szerint magyar állampolgár nem tartózkodik a tartományban, így a támadásnak vélhetően nincs magyar áldozata. A minisztérium a kenyai magyar nagykövetség segítségével folyamatosan nyomon követi az eseményeket - olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák: a leghatározottabban elítélik a gyűlölet vezérelte kegyetlenkedéseket.