Ez az ember tervelte ki az egyetemi mészárlást

Dulyadin Gamadhere
Vágólapra másolva!
A kenyai kormány szerint Mohamed Mohamud tervelte ki a garissai egyetem elleni támadást. A férfiról keveset tudni, de az biztos, hogy a kenyai hatóságok korábban is jól ismerték.
Vágólapra másolva!

A kenyai kormány már karácsony előtt 215 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki az al-Sabab egyik parancsnokának a fejére; úgy vélik, ő tervelte ki az egyetem elleni támadást.

Mohamed Mohamudnak jó néhány álneve van, a legismertebb közülük a Mohamed Dulyadin a legismertebb, ami a BBC szerint szomáli nyelven „kétkezest” jelent.

Az al-Sabab jelenlegi vezérei Ahmed Iman Ali (másnéven Abu Zinira - jobbra) és Mohamed Kuno (másnéven Dulyadin vagy Gamadheere) Forrás: news-kenya.com

A kora sem ismert

Nem tudni pontosan, hogy hány éves, de a harmincas évei közepén járhat. Kenyában született, de szomáliai nemzetiségű, és 2007-ig Garissában volt egy madrassza, iszlám iskola igazgatója. Ekkor lett egyre nyilvánvalóbb, hogy szélsőséges nézeteket vall.

Ekkor költözött át Szomáliába, ahol csatlakozott az Iszlám Bíróságok Uniója nevű szervezethez, majd annak széthullásakor a Hizbul Islam nevű fegyveres csoporthoz, amely 2010-ben olvadt össze az al-Sababbal.

147 embert mészároltak le Garissában Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Ő a felelős a kenyai akciókért

A hatóságok szerint ő a felelős azért a jó néhány támadásért, amelyet az al-Sabab Kenyában elkövetett, többek között ő küldött 12 terroristát, akiknek a parlamentet kellett volna megtámadniuk Nairobiban.

A kenyai rendőrség szerint ő áll a novemberi manderai busztámadás mögött is, amikor a szomáliai határ közelében 28 nem muszlim utast lemészároltak. Tíz nappal később egy kőfejtőben öltek meg 36 szintén nem muszlim munkást.

Állítólag három felesége van

A The Independent úgy tudja, hogy nagy-britanniai vagyonát be is fagyasztották. A jelentések szerint három felesége van.

Úgy sejtik, hogy széleskörű terrorista hálózatot épített ki kenyai területen, elsősorban a Dadab menekülttáborban, ahol egész Kelet-Afrikából élnek menekültek.