Több tetoválás lehet az amerikai katonákon

Vágólapra másolva!
Enyhítik a szabályokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szárazföldi haderőnél jelentősen enyhítenek a heves vitákat kiváltó tetoválási előírásokon, amelyeket másfél évvel ezelőtt szigorítottak meg. A katonáknak eddig legfeljebb négy kisebb méretű tetoválásuk lehetett a karjukon a könyökük, és a lábukon a térdük alatt. Az új szabályok szerint ezentúl csak a nyaklánc vonala feletti, valamint a rasszista, szexista és egyéb szélsőséges tetoválások lesznek tiltólistán, minden más engedélyezett - írja a Stars and Stripes, az amerikai fegyveres erők lapja.

Panaszok áradata

A katonák megjelenését szabályozó szigorúbb előírások tavaly márciusban léptek életbe, mindössze nagyjából egy évig voltak érvényben. A tájékoztatás szerint most nagyjából a szigorítás előtti állapotot állítják vissza. A cikkben azt írták, hogy a vezérkar a beérkező panaszok áradata miatt döntött az enyhítés mellett. Wayne Hall, a szárazföldi haderőnem szóvivője azt mondta, hogy az eddigi szigorú szabályokat hamarosan feloldják.

Változik a tetoválások megítélése

"Változóban van a tetoválások társadalmi megítélése, és ezzel nekünk is lépést kell tartanunk" - mondta Ray Odierno tábornok, a szárazföldi haderőnem vezérkari főnöke. A döntést meglehetősen pozitívan fogadták. "Úgy gondolom, nem szabadna, hogy ez számítson, ha a tetoválás nem látszik ki az egyenruha alól. Engedniük kellene, hogy önmagad légy" - mondta Jeff Vargo, egy öbölháborús veterán. "Ez továbbra is a szabadság földje. Az emberek szabadságáért kellene harcolnunk, nem a kinézetük ellen" - tette hozzá.