Kijev távol marad a moszkvai díszszemlétől

Vágólapra másolva!
Kijev semmilyen formában nem vesz részt a Moszkvában május 9-én rendezendő katonai díszszemlén, és kétoldalú kapcsolataira is hatással lehet a rendezvény azokkal az országokkal, amelyek képviseltetik magukat. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán állam képviselőinek részvétele szóba sem kerülhet Oroszország Ukrajna elleni agressziójának közepette – fogalmazott Ukrajna külügyi szóvivője, Jevhen Perebijnyisz.

Kelet-Ukrajnában háború dúl Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

A jelenlegi háborús helyzetre való tekintettel más országok részvételét Ukrajna úgy fogja értékelni, mint az agresszorral való szolidaritás kimutatását, és ez az egyes államokkal való kétoldalú kapcsolatokra is hatással lehet – szögezte le Perebijnyisz.

Neonácizmus és fasizmus feletti győzelem

Az ukrán Külügyminisztérium szóvivője emlékeztetett rá, hogy a Kreml részéről hangoztatott náciellenes retorika ellentétben áll azzal, hogy a putyini kormányzat támogatja a neonáci mozgalmakat úgy belföldön, mint a határain kívül.

Ennek tükrében – a tárca álláspontja szerint – a fasizmus feletti győzelem napjának moszkvai megünneplése valóságos istenkáromlásnak hat.