Delfinek sodródtak partra Japánban

Vágólapra másolva!
Másfélszáz fehérajkú kardszárnyú delfin sodródott partra Japánban, a helyi lakosság és a parti őrség kétségbeesetten próbálta őket egész nap menteni, de csak elenyésző hányadukat sikerült visszajuttatni a Csendes-óceánba.
Vágólapra másolva!

156-ból 7 jutott vissza

Az állatok egy földnyelven feküdtek a Japán északkeleti részén fekvő Hokota strandjától 10 kilométerre, Ibaraki prefektúrában.

Vizes törölközőt terítettek rájuk Forrás: MTI/EPA/Kamosida Koicsi

A szárazra került 156 tengeri emlősből a nap végére csak hetet sikerült visszatuszkolni a vízbe, a többi elpusztult, egy részüket szándékosan altatták el, miután reménytelennek látszott a megmentésük.

Vissza a vízbe Forrás: MTI/EPA/Japán parti őrség/-------------------

Vödör, vizes törölköző

Emberek tucatjai vödrökből locsolták tengervízzel a delfineket, mások vizes törülközővel igyekeztek megóvni őket a kiszáradástól. Több állatot visszavittek a tengerbe, hogy a mélyvíz felé tereljék, de az áramlat ismét a part felé sodorta őket. Több állat megsérült, mély sebei voltak. Az elpusztult delfineket a lakosok elföldelték.

A dagály által partra vetett delfinek Forrás: MTI/AP/Kyodo News/-------------------

A városi hatóságok, a parti őrség és egy akvárium munkatársai is részt vettek a 2,7 méteres hosszúságot és 270 kilogrammos súlyt is elérő vízi emlősök mentésében.

Hokota tengerpartjára vetődtek a delfinek Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Nem ez az első eset

Kisebb hasonló esetek már előfordultak ezen a környéken, egy közeli partszakaszon 2011-ben mintegy ötven delfin pusztult el.

Csak töredékük maradt életben Forrás: MTI/AP/Kyodo News/-------------------

Most tudósokat várnak a helyszínre, hogy megfejtsék a tömeges partra vetődés rejtélyét. Jamadao Tamaszu, a Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatója szerint a delfinek által a tájékozódáshoz kibocsátott ultrahangokat elnyelhették a homokpadok, ezért tévedhettek el.

Vízzel próbálták locsolgatni az állatokat Forrás: MTI/AP/Kyodo News/-------------------

A fehérajkú kardszárnyúdelfin (Peponocephala electra) viszonylag gyakori a japán vizeken, halászok - az állatvédők tiltakozása ellenére - évente több százat ejtenek el belőlük.