Vágólapra másolva!
Példátlanul megnőtt az amerikai lőfegyveripar termelése az Obama-kormánynak a fegyvertartás megszigorítását célzó kísérletei ellenére, az amerikaiak pedig több kézifegyvert vásárolnak mint valaha - írta csütörtöki számában a The Washington Times.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gyárakban 2013-ban - a legfrissebb hivatalos összesítések erre az évre vonatkoznak - 10,8 millió kézifegyvert gyártottak. A lap felhívta a figyelmet, hogy mindez 2012 decembere után történt, amikor a Connecticut állambeli Newtownban, a Sandy Hook általános iskolában egy ámokfutó 20 gyerekkel és 6 felnőttel végzett.

Egyre rosszabb a helyzet

A súlyos incidens nyomán Obama elnök sikertelen kísérletet tett a fegyvertartás szabályainak szövetségi szintű megszigorítására és a lakosság által hozzáférhető lőfegyverek tűzerejének csökkentésére, New York, Maryland, Connecticut, Colorado és Kalifornia államban pedig megszigorították a vonatkozó törvényeket.

Cindy Sparr dobozba tesz egy AK-47- es típusú gépkarabélyt egy illionisi fegyverboltban Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

A The Washington Times szerint a múlt hónapban egyedül Kaliforniában csaknem 200 ezer fegyvervásárló esetében végezték el a kötelező háttér-ellenőrzést, ami új rekordot jelent és csaknem 20 százalékkal haladja meg a tavaly márciusi, akkor rekordnak számító adatot.

Soha nem volt ennyi fegyver

A lap szerint a fegyvergyártásban a legnagyobb növekedés Barack Obama elnöksége alatt következett be. Az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) adatai szerint 2001 és 2007 között az ágazat termelése 3 és 4 millió között ingadozott.

A 4 milliós határt 2008-ban lépték át és 2009-ben már 5,6 millió kézi lőfegyvert gyártottak. 2010-ben nem volt nagyobb változás, de 2011-ben mát több mint 6,5, 2012-ben csaknem 8,6, 2013-ban pedig már 10,8 millió fegyvert gyártottak az Egyesült Államokban.