NATO-konvojra támadtak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább tizenöten vesztették életüket pénteken Afganisztánban két robbantásos merényletben, amelyek közül az egyiket a NATO egyik konvoja ellen követték el tálib felkelők, a másikban pedig civileket szállító minibuszt robbantott fel egy út menti pokolgép.
Vágólapra másolva!

A támadásokat a kelet-afganisztáni Nangarhar és a délkeleti Gazni tartományokban követték el. Mindkét térség a tálib felkelők bázisának számít, akik 2001 óta küzdenek az afgán kormány és a vele szövetséges NATO-erők ellen.

Konvojba rohant

Egy robbanószerekkel megrakott autó Kelet-Afganisztán legnagyobb városa, Dzsalalabád repülőtere közelében a NATO egyik járműoszlopába hajtott. A merényletben legalább három civil vesztette életét - mondta Hazrat Huszein Masrikival, Nangarhar tartomány rendőrségének szóvivője. Hozzátette, hogy négy további polgári lakos megsebesült, és az áldozatok száma még tovább emelkedhet. A város közkórházának igazgatója négy halottról és tizenkét sebesültről számolt be. Az észak-atlanti szövetség erői ellen elkövetett támadást a tálibok vállalták magukra, és Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője megerősítette, hogy több amerikai katona meghalt vagy megsebesült.

Összecsapás a bíróságnál

A másik, Gazni tartomány egyik közútján végrehajtott merényletben legalább tizenkét civil halt meg - közölte Mohamed Ali Ahmadi, a tartomány kormányzó-helyettese. Előző nap az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban az afgán hadsereg egyenruhájába öltözött tálibok támadtak meg egy bírósági épületkomplexumot. Az órákon át tartó összecsapásban a biztonsági erők öt tagja, öt civil és mind a négy támadó életét vesztette.

12 ezer NATO-katona van az országban

A NATO 2010-ben még több mint 140 ezer katonát számláló nemzetközi kontingensét folyamatosan kivonják Afganisztánból. Jelenleg az észak-atlanti szövetség mintegy 12 ezer katonája - többségükben amerikaiak - tartózkodik az országban, akiket a tálibok ellen küzdő afgán erők létrehozásával és kiképzésével bíztak meg.