A nemzeti olajcégen mentek keresztül a korrupciós pénzek

Demonstrators rally to protest against the government of president Dilma Rousseff in Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazil on 12 April, 2015. ens of thousands of Brazilians took to the streets Sunday, venting anger over government corruption and economic d
Demonstráció Sao Paulóban
Vágólapra másolva!
Ismét százezrek tüntettek vasárnap Brazília-szerte az állami korrupció és a megélhetési költségek növekedése ellen, a tüntetések azonban jóval kevesebb embert mozgattak meg, mint egy hónapja.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint az ország száz városában összesen mintegy 585 ezren vettek részt a tiltakozó menetekben. A legnagyobb megmozdulás São Paulóban, az ország gazdasági fővárosában volt. A demonstrálók a Dilma Rousseff elnök vezette kormány politikáját és korruptságát bíráló transzparensekkel vonultak fel – São Paulóban a rendőrség szerint mintegy 275 ezren. A helyi szervezők ugyanakkor 600 ezer részvevőről beszéltek.

Demonstráció São Paulóban Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Rióban két kisebb tüntetés volt

Rio de Janeiróban csak két kisebb tüntetés volt, a médiajelentések szerint mintegy tízezer ember részvételével. A főváros Brazíliavárosban több mint 25 ezren adtak hangot elégedetlenségüknek.
Egy hónapja, március 15-én 1,7 millióan vettek részt a kormányellenes tüntetéseken. A vasárnapi tüntetések résztvevői mindenekelőtt a gyorsuló infláció és a növekvő energiaárak ellen tiltakoztak. Emellett ismét hangot adtak a Petrobras állami olajcég korrupciós botránya miatti felháborodásuknak is.

Kenőpénzek a Petrobrasnál

A brazil ügyészség két tucat vállalkozást, mindenekelőtt nagy építőipari cégeket gyanúsított meg azzal, hogy kenőpénzt fizettek – a Petrobras közvetítésével – kedvező állami megrendelésekért cserében. A hatalmas összegű kenőpénzekből pedig a kormányon lévő baloldali Munkáspárt (PT) politikusai és képviselői is jócskán részesültek, így már többtucatnyi jelenleg is aktív, illetve egykori honatya ellen indult eljárás.

Dilma Rousseffet nem gyanúsítják Forrás: AFP/Wenderson Araujo

Az elnököt kihagyták

Rousseff elnök ellen nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, noha a visszaélések nagy része idején, 2003 és 2010 között ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke. Az államfő azt állítja, ő maga nem követett el semmilyen visszaélést, a márciusi kormányellenes megmozdulásokat látva azonban nem maradt tétlen, és bejelentette, hogy átfogó korrupcióellenes csomagot terjeszt a kongresszus elé.