Áder: A válságban is van lehetőség

Áder János Dél -Koreában
Thomas P. Bostick altábornagy, az Egyesült Államok szárazföldi haderejének műszaki főnöke és Áder János Dél-Koreában
Vágólapra másolva!
A lehetőségeket is látni kell a vízválságokban és a vízügyi problémák kezelésében a politikai döntéshozóknak, nem csupán a problémákat – összegezte Áder János államfő a dél-koreai Kjongdzsuban, a 7. Víz Világfórum, illetve az annak keretében folytatott megbeszélései tanulságait.
Vágólapra másolva!

Áder János az után nyilatkozott hétfőn újságíróknak, hogy találkozott Benedito Bragával, a Víz Világtanács elnökével, Yvo de Boerral, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával, valamint Thomas P. Bostick altábornaggyal, az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnökével, műszaki csapatainak parancsnokával.

Üzleti, gazdasági lehetőségek

Az államfő üzleti, gazdasági lehetőségeket említett a vízproblémákkal kapcsolatban, de úgy vélte: ezek kezelése egészségügyi, szociális, demográfiai kérdéseket is megoldhat. Most a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek kell belátniuk: a tudomány és a szakma rendelkezik a megfelelő eszközökkel a problémák jelentős részének megoldásához, a döntéshozóknak a forrásokat kell biztosítaniuk ehhez – fűzte hozzá az államfő.

Thomas P. Bostick altábornagy, az Egyesült Államok szárazföldi haderejének műszaki főnöke és Áder János Dél-Koreában Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Magyar elnököt szeretne

Áder János elmondta: szeretné, ha a Víz Világtanács következő elnöke egy magyar szakember lenne, ezért tárgyalópartnereinek megfontolásra javasolta a világ vízproblémáival foglalkozó legjelentősebb testület novemberben megüresedő vezetői posztjára Szöllősi-Nagy András támogatását, aki jelenleg is a szervezet kormányzója. A köztársasági elnök szerint Magyarország számára is előnyös lenne a kiváló tudós és nemzetközileg is elismert szakember megválasztása, aki jelentős oktatói és szervezetirányítási tapasztalatokkal is rendelkezik.

Pozitív választ kapott

Általa a magyarországi oktatásban, kutatásban, valamint az árvízi védekezésben, a víztisztításban vagy például a tiszai ciánszennyezés utáni védekezésben szerzett gyakorlati tapasztalatok is könnyebben jutnának el más országokba – hangsúlyozta Áder János, aki beszámolt arról is, hogy mind a világtanács elnökétől, mind az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnökétől pozitív választ kapott.

Újabb állomás

Az államfő a novemberben kezdődő párizsi klímacsúccsal kapcsolatban elmondta: az ott elért eredményekre nem végcélként kell tekinteni, hanem egy újabb nehéz út első állomásaként. Mára már nem reális az az 5-10 éve megfogalmazott célkitűzés, hogy az átlagos hőmérséklet-emelkedés két fokon belül tartható, aki így gondolja, az délibábot kerget – hangsúlyozta Áder János.

Kevesebb, de kompetensebb

A köztársasági elnök a magyar tárgyalódelegáció számára is megfontolandónak tartja kisebb létszámú, de döntési kompetenciával rendelkező szakemberek operatív, a problémák megoldására koncentráló találkozóinak szervezését a hatalmas, akár több tízezer ember részvételével zajló konferenciák helyett.

Segítség Ukrajnának

Áder János beszámolt arról, hogy a tiszai árvízi védekezésről és annak nemzetközi vonatkozásairól is beszélt Thomas P. Bostick altábornaggyal. Megfontolásra javasolta azt a kérdést, hogyan tud az Egyesült Államok és annak hadserege segítséget nyújtani Ukrajnának a jelenleg gyenge árvízi készültségi szintjének javításához, hogy ha bekövetkezik a baj, az se Ukrajnában, se Magyarországon ne okozzon nagyobb kárt.

A tapasztalat értékesíthető

Az államfő szólt a Magyarország számára a vízügyi problémák kezelésével kapcsolatban nyíló lehetőségekről is, idesorolva az eddig felhalmozott tudás és tapasztalat értékesítését. Versenyképesnek ítélte például a szennyvízkezelési technológiát, utalva a vietnami látogatása során aláírt megállapodásra, amellyel a Fővárosi Vízművek komoly lehetőséget kapott a hanoi víztisztító bővítésében.

Áder János szerint nemcsak a budapesti Műegyetem, hanem a bajai vagy a szarvasi főiskola vízügyi képzései is "exportképesek", ezeket egyaránt tárgyalópartnerei figyelmébe ajánlja.