Megzavarták a közszolgálati televízió adását

Vágólapra másolva!
Megzavarták a lengyel közszolgálati televízió, a TVP egyik népszerű vitaműsorát vasárnap a nemrég alakult Putyin-barát lengyel párt, a Zmiana aktivistái, akik az élő adásban magasba tartott transzparensekkel tiltakoztak az ellen, hogy nem kaptak meghívást a műsorba - jelentette hétfőn az onet című lengyel hírportál.
Vágólapra másolva!

A TVP krakkói regionális adásának népszerű vitaműsorában ismert közéleti személyiségek válaszolnak a stúdióban jelen lévő közönség kérdéseire. Mivel a programba közönségként csak parlamenti pártok ifjúsági tagozatainak képviselőit szokták meghívni, a februárban alakult Zmianától (Változás) megtagadták a részvételt. Az aktivisták azonban hívatlanul is megjelentek a közönség soraiban.

Nem csukjátok be a szánkat

Az élő adásban éppen a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság képviselője, Wlodzimierz Biernacki válaszolt a kérdésekre, amikor három férfi a kamera elé állt. Kezükben két transzparenst tartottak, az egyiken pártjuk logója, a másikon a „nem csukjátok be a szánkat" felirat volt olvasható. A műsorvezető távozásra szólította fel őket.

Nemkívánatos személy

A Zmianát februárban Mateusz Piskorski volt parlamenti képviselő, az Önvédelem (Samoobrona) radikális lengyel parasztpárt volt tagja alapította. Piskorski az ukrán válság során gyakran bírálta Lengyelország külpolitikáját. Megfigyelőként és a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójaként részt vett a Krím félsziget orosz elcsatolását szentesítő tavaly márciusi népszavazáson, valamint a kelet-ukrajnai szakadár "köztársaságokban" rendezett tavaly novemberi "parlamenti és elnökválasztáson". Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) ezért nemkívánatos személynek nyilvánította.