Dühös megemlékezés

Csinto, elsüllyedt hajó, Szevol dél-koreai komphajó, áldozat, emlékére, katasztrófa, 300 ember életét vesztette, komp,
Csinto, 2015. április 15. A 2014. április 16-án elsüllyedt Szevol dél-koreai komphajó áldozatainak emlékére elhelyezett levelek és emléktárgyak Csinto kikötővárosban 2015. április 15-én. A katasztrófában hivatalos adatok szerint 300 ember életét vesztette, többségük tizenéves diák.
Vágólapra másolva!
Nem engedték be Li Vanku dél-koreai miniszterelnököt a gyászolók az egy éve történt kompbalesettel kapcsolatos megemlékezésre csütörtökön Szöulban. A hozzátartozók az ország vezetőit okolják a szerencsétlenségért. 
Vágólapra másolva!

Mély fájdalom és heves indulatok törtek elő a Szevol nevű komp tavaly április 16-i elsüllyedésének egyéves megemlékezésén. Az ország egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében több mint 300 ember, többségében középiskolás diák vesztette életét vagy tűnt el.

Kizárt miniszterelnök

Több száz gyászoló hozzátartozó és együttérző gyűlt össze egy kis kikötőben, közel a tragédia színhelyéhez. Li Vanku miniszterelnök és a kormányzó Szenuri (Új Határ) párt vezetői is a helyszínre látogattak, de a még mindig haragos hozzátartozók nem engedték meg nekik, hogy ők is leróják kegyeletüket.

Az ország közigazgatási épületein csütörtökön félárbocra húzták a nemzeti lobogót, a szinte egy egész középiskolás osztályt elveszítő Anszan településen pedig egyperces néma csönddel emlékeztek meg az áldozatokról.

A komphajó áldozatainak emlékére elhelyezett levelek és emléktárgyak Csinto kikötővárosban Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Még mindig vannak áldozatok a víz alatt

A dél-koreai törvényhozás előzőleg - szintén csütörtökön - megszavazta az elsüllyedt komp kiemelését. A 6825 tonnás hajó kiemelése mintegy 140 milliárd forintnak megfelelő dél-koreai vonba fog kerülni az államnak. A parlament közleménye szerint ezzel tudnak hozzájárulni "a lelki sebek begyógyulásához".

Pak Kunhje asszony, a Koreai Köztársaság elnöke ellátogatott a baleset helyszínére, ahol személyesen is megígérte, hogy felszínre hozzák a roncsot, majd hozzátette: mély fájdalommal tölti el a gondolat, hogy az áldozatok közül kilencet még mindig nem találtak meg.

A komphajó egyik áldozatának édesanyja gyászol a tragédiában elhunytak emlékhelyén Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Semmi sem változott

A családtagok úgy vélik, hogy a balesetet a komp szakszerűtlen átépítése, illetve annak túlterheltsége okozta. Független nyomozást várnak az ügyben, mert a jelenleg felállított vizsgálóbizottságot a kormány iránti elfogultsággal vádolják.

A túlterhelt Szevol 476 embert szállított, akik közül 325 volt az Anszan középiskola tanulója. Mindössze 75 diák élte túl a balesetet. 295 holttestet sikerült felszínre hozni, tavaly novemberben azonban úgy zárták le a vizsgálatokat, hogy kilenc halott még a víz alatt volt.

Dél-koreai lapok arról írtak ma, hogy semmi nem változott, a kormány által ígért reformok elmaradtak, az ország továbbra sem biztonságos.