Sírva fakadtak a diplomaták az ENSZ BT-ben

Szíria, fegyveres konfliktus, polgárháború, vegyifegyver, holttesetek vegyitámadás után Damaszkuszban
Vágólapra másolva!
Videós bizonyítékot kaptak az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai a Szíriában klórgázzal végrehajtott támadásokról. A zárt ülésen szemtanúkat is meghallgattak.
Vágólapra másolva!

A videón az orvosok kétségbeesetten próbáltak újraéleszteni három, négyévesnél fiatalabb gyermeket, a szüleiket és a nagymamájukat, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet érzelmileg nagyon megviselőnek írta le felvételt, amelynek láttán többen elsírták magukat. A diplomata kifejezte meggyőződését, hogy a tetteseket felelősségre fogják vonni – számolt be a BBC.

Holttestek vegyi támadás után Damaszkuszban Forrás: AFP/Ammar al-Arbini

Először a BT előtt

A nemzetközi sajtó és emberjogi szervezetek korábban is beszámoltak már a szíriai gáztámadásokról, de a BT most először hallgatott meg szemtanúkat. Két olyan szíriai orvos mondta el a tapasztalatait, akik klórgáz áldozatait kezelték márciusban, az északi Idlíb tartományban.

A szíriai kormány tagadja, hogy felelős lenne az idlíbi támadásért.

Hipószagot éreztek

Az orvosok beszámolója szerint helikopterek érkeztek Szarmin falu fölé, majd egy puffanást hallottak, aztán erős hipószag öntött el mindent, majd áradni kezdtek a kórházba az emberek, akik légzési nehézségekre panaszkodtak.

Megjelent egy fiatalember is, aki 2013. augusztus 21-én szarin ideggázzal végrehajtott támadást élt túl Damaszkusz egyik külvárosában. Ő arról beszélt, milyen sokat számít, hogy a nemzetközileg tiltott cselekmény büntetlen maradt, és „a BT tétlensége csak a szélsőségeseket erősíti, mert a reménytelenséget táplálja”.

Aknatámadásban megsérült kisfiú fejsérülését varrják össze Duma városában Forrás: AFP/Abd Doumany

Moszkva és Peking védi Asszadot

A Nyugat, főként az Egyesült Államok fenyegetésével kikényszerítette a szíriai vegyi fegyverek leszerelését, de a rendszer azóta klórgázzal pusztítja az ellenfeleit, akiket terroristának minősít – emlékeztetett az MTI.

Az egyik orvos az ülés után elmondta, hogy a BT 15 tagjának túlnyomó többsége elszámoltatást követel, kivéve Szíria szövetségeseit: Oroszországot, Kínát és Venezuelát. Moszkva azzal érvel, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a damaszkuszi kormányzat bűnösségére.