Az oklahomai merényletre emlékeztek

CLINTON, Bill Oklahoma City, 2015. április 19.
Bill Clinton volt amerikai elnök beszél az oklahomai merénylet 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az Oklahoma City-i nemzeti emlékparkban 2015. április 19-én. Az amerikai szövetségi kormány é
Oklahoma City, 2015. április 19. Bill Clinton volt amerikai elnök beszél az oklahomai merénylet 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az Oklahoma City-i nemzeti emlékparkban 2015. április 19-én. Az amerikai szövetségi kormány épülete ellen Oklahoma Cityben 1995. április 19-én végrehajtott robbantásos merényletben 168 ember vesztette életét. (MTI/EPA/Pool/Doug Hoke)
Vágólapra másolva!
Bill Clinton volt amerikai elnök és a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatójának részvételével emlékeztek meg Oklahoma Cityben vasárnap a városban 20 évvel ezelőtt a szövetségi kormánnyal szemben álló fehér szélsőségesek által elkövetett terrorrobbantás áldozatairól.
Vágólapra másolva!

Clinton az amerikaiak egységének fontosságáról beszélt a mintegy ezer egybegyűlt előtt, és másokkal együtt méltatta "a tiszteletnek, a szolgálatnak és a megújulásnak az erőszakkal szemben megnyilvánuló Oklahoma City-szabványát".

Bill Clinton volt amerikai elnök Forrás: MTI/EPA/Pool/THE OKLAHOMAN/Doug Hoke

James Comey, az FBI első embere arra emlékeztetett, hogy Oklahoma City kiállt a később ugyancsak terrorista erőszak által sújtott városok mellett, mint New York és Boston."Önök akkor azt mondták nekik: mi már tudjuk és megértjük ezt. De a sötétségből fel fog törni a reménység sugara. Ez az Oklahoma City-i minta. Önök segítettek abban, hogy ez amerikai szabvánnyá váljon" - mondta.

Megemlékezés az Oklahoma City-beli nemzeti emlékparkban Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Az 1995. április 19-én végrehajtott merényletben 168-an haltak meg, köztük 19 gyermek, 680-an pedig megsebesültek. Ez volt az Egyesült Államok történetének addig elkövetett legvéresebb terrortámadása, és a mai napig a legsúlyosabb azok közül, melyeket amerikai állampolgárok belföldön hajtottak végre.

A 168 áldozat emlékének szentelt székek Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A robbantást a 27 éves Timothy McVeigh, egy szélsőséges jobboldali túlélőcsoport tagja követte el. A szövetségi kormány politikájával szemben álló szélsőséges egy műtrágyából és fűtőolajból házilag elkészített robbanószerrel megrakott furgont robbantott fel az Oklahoma City belvárosában álló szövetségi irodaépületnél.

A merényletet 1995. április 19-én hajtották végre Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

McVeight halára ítélték és 2001-ben kivégezték. Tettestársára, Terry Nicholsra pedig többszörös és tényleges szabadságvesztést szabtak ki. A romba dőlt Oklahoma City-i szövetségi irodaházat teljesen lebontották, a helyén 2000-ben emlékparkot és múzeumot nyitottak. A parkban az épület kilenc szintjére utaló kilenc sorban elrendezett 168 üres szék a kioltott életeket jelképezi.

Bill Clinton volt amerikai elnök képe tükröződik a tó vizében Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A vasárnapi megemlékezést annak részvevői - köztük a merénylet túlélői - 168 másodpercnyi néma tiszteletadással kezdték.