Hétszáz menekült veszett a tengerbe

Vágólapra másolva!
Akár mintegy hétszáz ember is a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között.
Vágólapra másolva!

Mindenki egy oldalra állt

A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. Sajtóértesülések szerint a baleset röviddel éjfél után történt. A vízi jármű állítólag azért borulhatott fel, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó.

Hétszázan voltak a hajón

A túlélők beszámolói szerint a húsz méter hosszú hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak. Az olasz hatóságok azt közölték, hogy egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre, Joseph Muscat máltai kormányfő azonban később ötven túlélőről beszélt. Azt nem tudni, hogy ebbe az ötvenbe beletartozik-e az a huszonnyolc ember is, akiről az olasz parti őrség számolt be korábban.

Nekik sikerült partot érniük egy másik hajóval, még szombaton Forrás: MTI/AP/Carmelo Imbesi

Túlélőket keresnek

Barbara Molinario, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén, az olasz Lampedusa szigetétől mintegy kétszázhúsz kilométerre délre.

5 km-es mélységbe vesztek

A legfrissebb hírek szerint eddig huszonnégy holttestet találtak, azt azonban egyelőre nem tudják megállapítani, hogy pontosan hányan veszhettek oda a hajószerencsétlenségben. A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.

Máltaiak és olaszok dolgoznak

A Rómából irányított keresési műveletben az olasz haditengerészetnek és parti őrségnek összesen tizenhét hajója és több repülőgépe vesz rész, emellett kereskedelmi hajók is csatlakoztak a túlélők utáni kutatáshoz. A máltai hatóságok is járőrhajókat küldtek a baleset helyszínére.

Muscat elmondta, először azt ellenőrzik, hogy életben van-e még valaki a víz felszínén lebegő emberek közül. Arról egyelőre nem született döntés, hogy hova fogják szállítani a holttesteket és a túlélőket.
Antonio Iraso, az olasz határőrség egyik munkatársa arról számolt be, hogy a baleset helyszínén hatalmas olajfoltok láthatóak, széttört fadarabok és mentőmellények lebegnek a vízen.

Hatalmas tragédia

Joseph Muscat máltai miniszterelnök az utóbbi néhány év legnagyobb emberi tragédiájának nevezte a vasárnapi hajószerencsétlenséget. Az UNCHR pedig azt közölte, hogy ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb hasonló katasztrófája a Földközi-tengeren.

Fivéreink és nővéreink

A pápa szerint a kényelem érzéketlenné tesz mások szenvedése iránt Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Ferenc pápa a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében. A katolikus egyházfő azt mondta a tengerbe veszett illegális bevándorlókról: ezek a "fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak".

A pápa megjegyezte, hogy az emberiség egy részét a kényelem és a hiúság süketté tette a szenvedő testvérekkel szemben.