Amerikai repülőgép-hordozót vezényeltek Jemen partjainak közelébe

A U.S. Navy SEALs, amerikai tengerészgyalogosok, speciális katonai egység
Vágólapra másolva!
Amerikai repülőgép-hordozót vezényeltek a jemeni partok közelébe, hogy más amerikai hadihajókkal együtt megakadályozza a húszi felkelőknek szánt iráni fegyverszállításokat - közölte hétfőn az amerikai haditengerészet.
Vágólapra másolva!

Miközben az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét az Ádeni-öbölben és az Arab-tenger déli régióiban, a Fox News hírtelevízió értesülései szerint egy mintegy nyolc hajóból álló iráni konvoj is közeledik Jemen felé, amely feltételezések szerint fegyvert szállíthat a húsziknak.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó és az azt kísérő, irányítható rakétákkal felszerelt Normandy cirkáló a Perzsa-öbölt vasárnap elhagyva tart az Arab-tenger felé, hogy csatlakozzon a blokád fenntartásához.

A U.S. Navy SEALs, amerikai tengerészgyalogosok, speciális katonai egység Forrás: U.S. Navy SEALs

A térségben jelenleg mintegy kilenc amerikai hadihajó tartózkodik, cirkálók és rombolók, amelyek hajók átkutatására kész egységeket szállítanak. A csoporthoz három támogató hajó is tartozik.

Irán aggasztja az amerikaiakat

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője, anélkül hogy kitért volna az amerikai hadihajók mozgására, kijelentette: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy

a húszikat. Szavai szerint ezzel Teherán a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenységet folytat.

A haditengerészet közleménye szerint az amerikai jelenlét a jemeni instabilitás miatt nőtt meg a térségben, és célja a létfontosságú hajózási útvonalak biztosítása. Az amerikai haditengerészet általában konszenzusos döntéssel kutat át hajókat. Amerikai egységek a jemeni konfliktus kezdete óta nem léptek iráni járművek fedélzetére.