Albán fegyveresek rendőrőrsöt foglaltak el Macedóniában

YUGOSLAVIA-UCK-MACEDONIA WEAPON LIGHT MACHINE GUN WAR AND CONFLICT GUERRILLA REBEL MOUNTAIN
Fighters of the self proclaimed National Liberation Army (UCK) patrol in the mountainous border with Kosovo in the Malina Mala area in Macedonia 14 March 2001. 5,000 Albanians gathered in the main Albanian town of Tetovo demanded equal opportunities with the Slav Macedonian majority and voiced their support for the guerillas of the UCK.
Vágólapra másolva!
Négy túszuk volt.
Vágólapra másolva!

Negyven fegyveres foglalta el a macedóniai Gosince rendőrőrsét, írja a belgrádi Politika. A lap szerint az álarcos támadók a macedóniai albán terroristacsoport, az UCK jelzéseit viselték és egymás között albánul beszéltek.

A fegyveresek az éjjel fél 3 körül támadták meg a határrendészeket, és egy időre négy túszt ejtettek, írja a szkopjei Utrinszki Vesznik. A rendőröket megverték, a támadást videóra vették. A macedón belügyminisztérium terrorista támadásnak minősítette az esetet. Feltételezik, hogy a fegyveresek Koszovó területéről érkeztek.

Az albán UCK fegyveresei 2001-ben zendülést robbantottak ki Macedóniában Forrás: AFP/Eric Feferberg

Gosince Koszovó és Macedónia határának közelében fekszik, mintegy 50 kilométerre a fővárostól, Szkopjetól.

A támadás miatt a macedón labdarugószövetség lemondta a Shkendija és a Vardar mérkőzését. A találkozót a Gosincéhoz közeli Kumanovóban kellett volna megtartani.

Ki lehetnek a támadók?

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg először 2001-ben hallatott magáról. A fegyveres csoport Macedónia északi részén volt aktív, és Tetovo környékén az albánlakta településeket ellenőrizte. A macedón rendőrség és a hadsereg heves harcok után visszafoglalta Tetovót, ám az UCK-t nem tudtak felszámolni.

A zendülésnek az ohridi megállapodás vetett véget, és a macedóniai albán pártok koalícióra léptek a macedón szlávokkal. A macedón-albán viszony 13 évvel a harcok után változatlanul feszült. Szkopjéban többször zavargások törtek ki az albánok tüntetései után. Ismeretlenek a kormány és a parlament épületére is rálőttek.