A saját beleire tekernék fel a volt egyiptomi elnököt

egyiptomi tüntetések, egyiptomi zavargások, Tüntetők a Muszlim Testvériség szétvert kairói központja előtt, 2013. július elsején.
Vágólapra másolva!
Regnálásának idején elkövetett jogtalan letartóztatások és kínzások miatt húsz év börtönre ítélték Mohamed Murszi egykori egyiptomi elnököt. Az egyik áldozat hozzátartozója saját beleire tekerné fel a volt egyiptomi elnököt. 
Vágólapra másolva!

Az ország első demokratikusan megválasztott elnökét, alig egy év hivatalban eltöltött idő után 2013 júliusában buktatták meg a hadsereg vezényletével. Murszi pártját, a Muszlim Testvériséget két hónappal a puccs után törvényen kívül helyezték, majd az év végén terrorista szervezetnek nyilvánították. A szervezet tagjai közül sokakat letartóztattak és elítéltek.

A Murszi ellen felhozott főbb vádpontok a következőek:

  • Együttműködés külföldi harcosokkal annak érdekében, hogy radikális iszlamistákat szabadítsanak ki a börtönökből 2011-ben, a Mubarak ellenes felkelések idején
  • Együttműködés olyan terrorszervezetekkel, mint a Hamasz, a Hezbollah, vagy az Iráni Forradalmi Gárda
  • Az egyiptomi nemzet biztonságának veszélyeztetése államtitkok kiszivárogtatásával
Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista elnök ketrecben ül perének ítélethirdetésén, amelyet a kairói rendőrakadémia bírósági tárgyalótermében tartanak 2015. április 21-én. Forrás: MTI/AP/Amr Nabil

Mursziék megúszták húsz évvel

A legsúlyosabb vád azonban, amiért akár halálbüntetés is járhatott volna, hogy 2012-ben, az elnöki palotánál zajlott tüntetés során Murszi beleegyezésével megöltek egy újságírót és több ellenzéki tiltakozót. A tömeg növekedésével Murszi utasította a rendőrséget, hogy oszlassák fel a tömeget, azok azonban nem engedelmeskedtek. Így az elnök a saját embereit vetette be a demonstrálók ellen. Tizenegy ember vesztette életét.

Murszi és tizennégy társa megmenekült a halálbüntetéstől, a legtöbb vádlott szintén húsz év letöltendő börtönbüntetést kapott. Murszi kétségbe vonta a bíróság kompetenciáját, az egyik tárgyalás során pedig az azt üvöltötte, hogy ő csupán egy katonai puccs áldozata. A volt egyiptomi elnök fellebbezni fog.

„A saját beleire lógatnám fel”

Az egyik megsebesült áldozat ügyvédje meglepődve vette tudomásul, hogy Murszi megúszta a halálbüntetést, de alapvetően elégedett a húsz éves börtönbüntetéssel is.

Az egyik áldozat testvére azonban úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy „bemennék Murszihoz a rácsok mögé, és a saját beleire tekerném fel.”

A bíróság hétfőn huszonkét Muszlim Testvériség tagot ítélt halálra, amiért azok megtámadtak egy rendőrőrsöt Kairóban.