Kémkedéssel vádolják a The Washington Post tudósítóját Iránban

Vágólapra másolva!
Iránban kémkedés, "ellenséges kormányokkal való együttműködés" és kormányellenes propagandatevékenység vádjával fogják bíróság elé állítani a The Washington Post című amerikai napilap újságíróját, akit több mint kilenc hónapja vettek őrizetbe Teheránban.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb fejleményekről a The Washington Postnak az iráni-amerikai kettős állampolgárságú Jason Rezaian ügyvédje számolt be, aki szerint az iráni hatóságoknak semmilyen bizonyítékuk nincs ügyfele ellen.

Kémkedéssel és propagandával vádolják

A The Washington Post teheráni tudósítóját bizalmas információk gyűjtésével és az iráni iszlám köztársaság elleni propagandatevékenység folytatásával vádolják - közölte Leila Ahszán, aki hétfőn először találkozott védencével azóta, hogy átvette az ügyét. A WP első ízben számolt be arról, hogy konkrétan mivel vádolják Rezaiant.

"Jason Rezaian újságíró, akinek

és nyilvánosságra hozza azokat" - szögezte le a jogász, hangsúlyozva, hogy ügyfelének sem közvetlenül, sem közvetve nem volt hozzáférése bizalmas információkhoz.

Akár 20 évet is kaphat

Martin Baron, a lap főszerkesztője közleményt adott ki, amely szerint a "nevetséges" vádpontok alapján 10-20 évig tartó szabadságvesztés szabható ki. Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője és Marie Harf külügyi szóvivő egyaránt "abszurdnak" minősítette az iráni vádakat. Az amerikai elnöki hivatal és a külügyminisztérium nem kapott hivatalos megerősítést az iráni vádakkal kapcsolatban.

A 39 éves Jason Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték. Rezaian tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki.