Tüntető bányászok ezrei vonulnak Kijevben

Ukrainian coal miners protest outside the Government building in Kiev on April 22, 2015 demanding the government protect their jobs as the eastern separatist conflict threatens to force pits to close. Banging their helmets, the miners yelled "Shame" on th
Feszült a helyzet Kijevben
Vágólapra másolva!
Az elmaradt fizetéseiket követelő bányászok ezrei lepték el az ukrán fővárost csütörtök reggeltől, megbénítva ezzel a Kijev centrumán áthaladó járműforgalmat.
Vágólapra másolva!

Miközben a rendvédelmi szervek és a demokratikus ukrán kormánypártok politikusai Moszkva bérenceiként próbálják beállítani a fővárost egyre nagyobb számban ellepő szénbányászok tömegeit, a tüntetők csütörtök délelőtt két oszlopba rendeződtek, és teljesen megbénították a Krestyatik, valamint a kijevi Körút (Kilceva) forgalmát. A legfrissebb sajtóbeszámolók szerint a tiltakozók többsége, akikhez nemrég fehér símaszkokat viselő ismeretlenek is csatlakoztak, nem tudnak egyenes választ adni a kérdésre, hogy miért is vonultak az utcákra.

Az Elnöki Hivatal és a Parlament előtt

A tömeg egy része jelenleg az Elnöki Hivatal, a másik fele pedig a Parlament előtt csoportosul. Sőt a legutóbbi híradások szerint már egy harmadik oszlop is összeállt, amely a kijevi városháza felé tart. A tiltakozók békésen viselkednek. Zömüknek kezében bányászsisak van, amelyek aszfalthoz ütögetésével nagy zajt csapnak. A kifeszített molinókon a tüntetők a rossz munkakörülményeiket teszik szóvá, és elmaradt béreik kifizetését követelik.

Feszült a helyzet Kijevben Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Politikusok a tömegben

A bányászokkal szolidaritást vállalva az egykori Janukovics-féle Régiók Pártának tagjaiból álló Ellenzéki Tömörülés frakciója testületileg kivonult az ukrán Legfelső Tanács csütörtöki üléséről, megbénítva ezzel a törvényhozás munkáját. A házelnök ezután meghatározatlan időre szünetet rendelt el. Jurij Bojko ellenzéki vezető azzal indokolta a kivonulást, hogy a napok óta tartó bányásztüntetés során eddig még egyetlen kormánypolitikus sem próbált tárgyalni a tiltakozókkal, sőt meg sem próbálták meghallgatni a panaszaikat.

Reformra készülnek

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasította az energetikai minisztert, hogy sürgősen dolgozzon ki programot a szénipari ágazat reformjára, valamint teremtse elő a szükséges összegeket a bérhátralékok kifizetésére. Volodimir Demcsisin tárcavezető – akinek menesztése szintén részét képezi a tüntetők követeléseinek – azzal védekezik, hogy az állami tulajdonú szénbányák többsége évtizedek óta ráfizetéses. Sokukban már több mint 20 éve nem történt semmiféle korszerűsítés, ami miatt a kitermelés veszteséges, a kibányászott szén minősége pedig nem felel meg a nemzetközi normáknak.

Rohamrendőrök az utcán

Miközben a politikusok egymással vitatkoznak, a tiltakozók és a velük szemben felsorakoztatott, több ezer rohamrendőrből álló karhatalmi erők között egyre feszültebb a hangulat. A tüntetés hangadói ugyan azt nyilatkozzák a sajtónak, hogy nem készülnek erőszakos megoldásokra, azt nyíltan elismerik, hogy a mostani demonstráció csupán a főpróbája a május 9-én esedékes győzelem napi felvonulásnak, amennyiben addig nem orvosolja maradéktalanul a kormány a szénbányászok panaszait.