Egy fizikatanár vezeti az Iszlám Államot

Vágólapra másolva!
Abu Bakr al-Bagdadi felépüléséig a helyettese, egy volt fizikatanár irányítja az Iszlám Államot. Ha Bagdadi meghal, akkor Abu Ala Afri veszi át a helyét – állítják iraki források.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam vezetője még márciusban sebesült meg súlyosan egy légicsapásban, és bár iraki források szerint lassan gyógyul, a szervezet napi ügyeinek irányítását a helyettese vette át. Abu Ala Afri Irak második legnagyobb városában, Moszulban tevékenykedik – mondta el a Newsweek amerikai hetilapnak Gisam al Hasimi, az iraki kormány tanácsadója.

Ha meghal, ő veszi át a helyét

Hasimi szerint Afri lesz hivatalosan is az Iszlám Állam vezetője, ha Bagdadi meghal.

Az irakiak úgy tudják, hogy az egykori fizikatanár Moszul al-Hadar városrészében él és dolgozik, és nagyon gyorsan emelkedett fel a szervezet ranglétráján. Ma már ő Bagdadi jobb keze.

Afri okos és remek kapcsolatokkal rendelkezik, nagyon jól beszél és kimondottan karizmatikus – jellemezte őt a Newsweeknek Hasimi. Emellett nagyszerű vezetői és szervezői képességekkel is rendelkezik.

Bagdadi visszavonult a napi irányítástól Forrás: AFP/-

Nem sokat tudni róla

Afriról egyébként keveset tudni ezen kívül. Az viszont biztos, hogy fizikát tanított Ninivében, tucatnyi cikket publikált, és vallási tanulmányokat is folytatott. A szervezetben Hadzsi Imánként is ismerik.

Hasszán Hasszán közel-keleti szakértő és a New Yort Times bestseller-listáján is szereplő „Iszlám Állam: bepillantás a terror hadseregébe” című könyv társszerzője szerint Afri „az egyik legfontosabb szereplő”.

Az utóbbi hónapokban lett Bagdadi első számú helyettese, miután előbbi biztonsági okokból visszavonult a napi döntéshozási folyamatokból.

Oszama bin Laden is kinézte magának

Állítólag Oszama bin Laden is őt akarta az al-Kaida iraki szárnyának az élén látni, miután 2010-ben megölték a szervezet két helyi vezetőjét. Az iraki al-Kaida később beolvadt az Iszlám Államba.

A brit The Telegraph már tavaly júliusban az Iszlám Állam „kormányának” tagjaként említette őt – Abu Szudzsa néven –, mint „a mártírokért és női ügyekért felelős főkoordinátort”.

Honlapokat is hackel az Iszlám Állam Forrás: Thinkstock

Az együttműködés híve

Állítólag Afganisztánban is járt 1998-ban, majd 2004 után ő volt a felelős az iszlám jog betartásáért Észak-Irakban, és a jellemzések szerint „nagyon szigorú” ezen a téren.

Információk szerint kimondottan a megbékélés híve a rivális csoportokkal, és azt támogatja, hogy az Iszlám Állam vezetőinek fele-fele arab, illetve külföldi legyen.