Jelképes zár az osztrák–magyar határon

Vágólapra másolva!
Jelképesen lezárta a határt a burgenlandi Féltorony (Halbturn) községnél a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt.
Vágólapra másolva!

A párt burgenlandi szervezete a határellenőrzés visszaállítása mellett tartott tüntetést, alig néhány méterre a magyar határtáblától. A jelképes határzáráson csaknem ötvenen vettek részt.

Johann Tschürtz, az FPÖ helyi szervezetének vezetője hangsúlyozta: a határellenőrzés bevezetése mellett azt is el akarják érni, hogy kamerás ellenőrző rendszer és közvetlenül a rendőrséghez bekötött riasztóberendezés legyen a két ország között. A politikus ígérete szerint, ha az FPÖ szerez többséget a május végi tartományi választásokon, akkor életbe léptetik a határellenőrzést.

350 ezer magyar dolgozik Ausztriában

Tschürtz hangsúlyozta, csak az FPÖ biztosítaná azt is, hogy a helyi állásokat elsősorban burgenlandiak töltsék be. Úgy fogalmazott: 350 ezer magyar már megmutatta, hogy csak dolgozni jönnek Ausztriába. A pártvezető a tüntetésen azt is követelte, hogy az Ausztriába érkezőkkel szemben létszámkorlátot vezessenek be.

A Zöldek pártja is a magyar–osztrák határ mellett tartott rendezvényt pénteken. A határ mentén Sportonkeresztúrtól (Deutschkreuz) a páneurópai piknik emlékműve mellett, a Szentmargitbánya (St. Margarethen) és Fertőrákos közötti szakaszon tartott jelképes kerékpártúrával arra akarták felhívni a figyelmet, hogy több évtizedig nem lehetett szabadon utazni Európán belül.