Nyilvános előadáson mutogatta a maláj gép áldozatainak fotóit

Vágólapra másolva!
Kirúgták a vizsgálóbizottságból azt a holland szakértőt, aki részt vett az Ukrajnában lezuhant maláj gép áldozatainak azonosításában. Egy tévécsatorna stábja ugyanis beszámolt arról, hogy az antropológus egy előadását az áldozatokról készült fényképekkel illusztrálta.
Vágólapra másolva!

„Megszűnt az együttműködés George Mattal” – jelentette be a parlamentben Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter, aki korábban „teljes mértékben helytelennek és rossz ízlésre vallónak” nevezte az antropológusnak a Leideni Egyetemen tartott előadását.

Tévéstáb buktatta le

Az RTL Nieuws magán-tévétársaság stábja részt vett az előadáson, amelyet egyébként orvostanhallgatóknak szerveztek. Maat ezen mutatta be az áldozatok testrészeiről készített fotókat, miközben az azonosítás folyamatáról magyarázott – számolt be az AFP francia hírügynökség.

Thomas Aling, a szerencsétlenséget vizsgáló bizottság holland szakértőinek szóvivője azt mondta a hírügynökségnek, hogy ezeket a fotókat nyilvánvalóan nem lett volna szabad nyilvános eseményen bemutatni.

A roncsok egy holland hangárban Forrás: AFP/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Arról is beszélt, amihez nem ért

Az antropológus ráadásul olyan témát is érintett az előadásában, amihez nem ért – konkrétan a baleset okait, és az értékelése Aling szerint „nem felelt meg a valóságnak”.

Az MH17-es járat mind a 298 utasa – a többségük holland állampolgár – és a személyzet is életét vesztette tavaly júliusban, amikor a gépet lelőtték Kelet-Ukrajna fölött.

A roncsok egy része azóta is ki van téve a természet erőinek, és csak most kezdhetik meg a vizsgálatát Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

Nem tudta, ki van ott

Az előadást Maat még április elején tartotta, és oktatási célból bemutathatta volna a szóban forgó fényképeket, ha zárt lett volna az esemény, azonban azt a Facebookon is meghirdették minden érdeklődő számára.

Az antropológus azzal védekezett, hogy úgy tudta: csak orvostanhallgatók vannak jelen. Bocsánatot kért, amiért a tettével fájdalmat okozott az áldozatok családjának.